Hírek
2015. Szeptember 16. 10:35, szerda | Helyi
Barista- a kávétanácsadó

Interjú Horváth Krisztián baristával, a kávézásról, szokásokról!
A kávé története évszázadokra nyúlik vissza. Több mítosz is keletkezett róla: egy történet szerint már kr. e. 300-ban felfedezték a kávé élénkítő hatását, mikor etióp pásztor észrevette, ha a kecskéi a kávé bogyókat lelelegészik,élénkebbek lesznek. Később rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. Napjainkra a kávézásnak elég nagy kultúrája alakult ki, erről beszélgettünk, soproni Segafredoban tevékenykedő baristával, Horváth Krisztiánnal.
A helyen tele asztalok, és mennyei kávéillat fogadott minket.
InfoSopron: Hogy csöppentél bele a kávézás világába?
Krisztián: Amikor elkezdtem én is szerepet vállalni a családi vállalkozásunkban, akkor ismerkedtünk meg közelebbről egymással, és kezdett el érdekelni egyre mélyebben a kávé, a kávézás kultúrája.
InfoSopron: Ezek után ha jól értesültem elvégezted a barista iskolát Budapesten. Mennyi mindent tanultál ott amit hasznosítani tudsz a mindennapokban?
Krisztián: Magáról a kávéról is rengeteg mindent. A rengeteg kávébab fajtát, a sok munkát és teendőt, onnantól kezdve hogy a kávécserjét elültetik, a gondozásától kezdve mindaddig, amíg a bögrébe nem kerül. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi melóval jár egy csésze fekete leves. Ezek mellett persze több elkészítési módot, a presszó alapjaitól kezdve, és számtalan kávéitalt sajátíthattam el.
InfoSopron: Nem monoton kissé a munka, ugyanazok a kávé, ugyanazok a bögrék nap mint nap.. ?
Krisztián: A munka 90%-ban azonos, persze. De az, hogy minden egyes kávét ugyanolyan magas szinten készítsek el, elég nagy motivációt jelent. A vendégek pozitív visszajelzései pedig elég okot biztosítanak hogy mindig öröm legyen a munka.
InfoSopron: Sok vélemény ütközik arról hogy, a kávét hogyan is illik/kell/az igazi fogyasztani? Cukorral, tejjel vagy mindezek nélkül?
Krisztián: Nincsenek kőbe vésett szabályai a kávéfogyasztásnak. Azonban az igazi kávé íz nem jön ki halomnyi cukor és liternyi tej mellett. Sokan kérik amerikai szokás szerint sok tejjel, de sok esetben az olaszokra jellemző eszpresszót rendelik mindenféle adalék nélkül.
Ha valahol alapjáraton egy rossz ízű espresso kávé készítenek, természetes hogy az ember nem issza meg magában, próbálja fogyasztásra alkalmas formába hozni.
Nagyrészt a kávé minőségétől függ, de az elkészítésnél is lehet hibázni.
InfoSopron: Melyik a kedvenc fajta kávéd, elkészítési módod ?
Krisztián: Személyes szokásom hogy cukor nélkül, kevés tejjel. Persze sokminden függ a kávé fajtájától, minőségétől, ahogy előbb említettem.
Az első helyen az örök klasszikus áll, a jó öreg presszó. Viszont nagyon érdekelnek az új hullámos dolgok, most épp az aeropress technológiával kezdtem el mélyebben foglalkozni.
(Aeropress:Az AeroPress egyaránt ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját és a filteres (áztatásos) eljárást.)
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 13. 15:22, hétfő | Helyi
Rendkívüli közgyűlésre került sor Sopronban
A soproni városvezetés rendkívüli közgyűlést hívott össze októberben, melyen városi kitüntetés és tanulmányi ösztöndíj odaítélése mellett egyéb tulajdonosi döntésekről is döntöttek a közgyűlés tagjai.
2025. Október 11. 11:13, szombat | Helyi
Támogatják a kis- és középvállalkozásokat is
Fix kamatozású hitelt vezettek be a kis- és középvállalkozások számára, mely hatalmas segítséget és lendületet jelenthet a hazai gazdaságnak.
2025. Október 10. 13:48, péntek | Helyi
Sétáljunk velünk Selmecig!
Országos szintű programot hirdet a Soproni Egyetem, melyben arra buzdít mindenkit, hogy csatlakozzanak az országos lépésgyűjtögetéshez, hogy sétáljunk közösen Selmecig.
2025. Október 08. 13:24, szerda | Helyi
Most már a három gyerekes anyáknak is jár az adómentesség
Októbertől érvényes a magyar kormány legújabb családsegítő kedvezménye, a három gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, melyet már több mint 27 ezren igényeltek országszerte.