Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 13:13, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Beintett a forint a kényszeres huhogóknak

Beintett a forint a kényszeres huhogóknak

Erősödni kezdett a forint péntek délelőtt. Matolcsy György jegybankelnöki jelölésének bejelentése pont az ellenkező hatást váltotta ki, mint amivel egyes balliberális hírportálok az elmúlt időszakban riogattak.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli közlése szerint Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. A piac által is várt bejelentést követően az euró árfolyama délelőtt fél tizenegyre 294,60 forintra erősödött a bankközi devizakereskedelemben. Kilenc óra előtt még 295,40 forinton állt az árfolyam, ami megfelelt a csütörtökről péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben tartott szintnek. Csütörtök délután az euró jegyzése 295,47 forinton állt.

A forint tehát nagyon jól reagált a hírre, hogy Matolcsy jegybankelnökként folytatja, ezzel is keresztülhúzva egyes balliberális sajtóorgánumok azon feltételezését, hogy az eddigi nemzetgazdasági miniszter jelölése rossz hatással lesz a forintárfolyamra. Az elmúlt hetekben többször is azzal riogattak egyes balliberális médiumok, hogy Matolcsy esetleges kinevezése drasztikus forintgyengülést fog eredményezni, de ez jól láthatóan nem következett be.

Lendületben a részvénypiac

A bejelentést követő egy órában a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX jól szerepel, a vezető hazai index továbbra is a pozitív tartományban tartózkodik, mellyel a régió éllovasa. Az első negyedóra elteltével a nyitás utáni veszteség már tovatűnt az OTP-ről, a bankpapírok már a pozitív tartományban tartózkodnak, de a Magyar Telekom is igen jól teljesít, több mint 1 százalékos pluszban forognak a részvényei.

Felesleges idegeskedés

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja február 25-i magyarországi látogatásakor arra a következtetésre jutott: tárgyalásaik arra vallanak, hogy az MNB-elnöki kinevezést kísérő idegeskedés eltúlzott. Az elemzők szintén Matolcsy György jegybankelnöki kinevezését valószínűsítették.

Devizapiaci kereskedők még január végén úgy értékeltek: Matolcsy a The Wall Street Journalnak adott interjúja erősítette a forintot. A nemzetgazdasági miniszter a lapnak hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Banknak van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk