Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Május 13. 12:08, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a székelyföldi Kovászna megye környezetvédelmi hivatalát a Greenpeace Románia amiatt, hogy engedélyezte az osztrák Holzindustrie Schweighofer társaság Rétyre (Reci) tervezett fafeldolgozó üzemének a felépítését.

A Háromszék című napilap keddi beszámolója szerint a környezetvédő szervezet törvénysértőnek tartja, hogy a hatóság környezeti hatásvizsgálat és közmeghallgatás nélkül adta meg a beruházás építési engedélyéhez szükséges jóváhagyást. E jóváhagyással kezdődhetett meg a fafeldolgozó üzem - jelenleg folyamatban levő - felépítése Rétyen.
A Greenpeace arra hívta fel a figyelmet, hogy a Holzindustrie Schweighofer évente több mint 800 ezer köbméter fenyőfát készül feldolgozni a rétyi üzemben, ez pedig a számítása szerint évi egymillió kivágott fát jelent.
A környezetvédő szervezet úgy véli, a hatóságok figyelmen kívül hagyták a projekt nagyságából fakadó következményeket. Álláspontja szerint az üzem beindulása a jelentős vendégforgalmi vonzerővel bíró táj visszafordíthatatlan módosulásához vezetne, és a szomszédos Rétyi Nyír Natura 2000-es besorolású területre is káros hatást gyakorolna.
Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tavaly márciusban jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet épít a Kovászna megyei Rétyen. Az 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad majd közvetlenül munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben.
A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való exportja 13 300 munkahely megszűnését eredményezi a székelyföldi térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.