Városlista
2022. december 3, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Január 04. 12:05, szerda | Belföld
Forrás: hajdupress.hu/MTI

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

A Külügyminisztérium visszautasítja francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben az új alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi, hogy Magyarországon tiszteletben tartják az uniós tagállamok közös alapelveit.

A tárca szerint Alain Juppé kijelentése nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának.

"A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja Alain Juppé francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben a január 1-jén hatályba lépett alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi az uniós tagállamok közös alapelveinek, a jogállamiságnak és a demokratikus alapértékeknek a tiszteletben tartását Magyarországon" - olvasható a tárcának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtik: az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatos konkrét aggályok tisztázására a magyar kormány folyamatos párbeszédet folytat az európai intézményekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel.

A kommüniké szerint Alain Juppé nyilatkozata "nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának, és nem illik bele a Magyarország és Franciaország közötti konzultációs folyamatba".

A francia külügyminiszter kedden a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva azt mondta: "problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe, konszolidálva Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök hatalmát. Az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy az új alkotmány szövege tiszteletben tartja-e az Európai Unió országainak közös értékeit, vagyis a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapértékeket - fűzte hozzá Alain Juppé.

A francia diplomácia vezetője nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Mára problémák merültek fel, és mi arra kérjük az Európai Bizottságot, tegye meg a szükséges kezdeményezéseket annak érdekében, hogy ezeket az alapelveket tiszteletben tartsák mindenütt, beleértve Magyarországot is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 03. 16:54, szombat | Belföld

Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus

2022. December 03. 14:11, szombat | Belföld

AM: folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

2022. December 03. 14:09, szombat | Belföld

Két halálos tűzeset történt péntekről szombatra virradóra

Péntek éjszaka Vas megyében, szombat reggel Békés megyében történt halálos tűzeset - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

2022. December 03. 14:03, szombat | Belföld

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.