Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2012. Április 07. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Az Enviroinvest Zrt. hazai és európai uniós támogatással új fágterápiás készítményt fejlesztett ki, amely hatásos védelmet nyújt az almafélék tűzelhalásos betegsége ellen – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Az Erwiphage fantázianéven forgalmazott készítmény világújdonság abból a szempontból, hogy ez az Erwinia (E.) amylovora, a tűzelhalást okozó baktérium ellen elsőként létrehozott fágterápiás növényvédő szer, illetve a jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező olyan tűzelhalás-ellenes készítmény, amellyel a szóban forgó kórokozó baktérium hatásosan elpusztítható – tartalmazza a közlemény.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. 2006-ban kezdte meg a bakteriofág-terápiás készítmény fejlesztését az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó E. amylovora ellen.

Az Enviroinvest Zrt. készítménye már a szabadföldi kísérletben bizonyította hatásosságát, és így kapott április 1-jétől ideiglenes (vagyis 120 napos) forgalomba hozatali engedélyt, ez a világon a második forgalomba került fágterápiás növényvédelmi készítmény – áll a közleményben.

Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a cég múlt évi árbevétele mintegy 700 millió forintot tett ki. Ez az idén várhatóan mintegy 150 millió forinttal nő majd, miután rövidesen átadják a társaság új fejlesztési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Az új biotechnológiai centrum egy 460 millió forintos fejlesztés eredménye. A beruházást 60 százalékos uniós támogatással valósította meg a cég.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 20. 11:51, kedd | Belföld

Huszonhárom kiló marihuánát találtak egy buszban Röszkén - VIDEÓ

Több mint huszonhárom kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök Röszkén egy autóbuszban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-t.

2020. Október 20. 09:21, kedd | Belföld

Meghalt közel 40 beteg, majd 1000-rel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 989 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

2020. Október 20. 08:45, kedd | Belföld

A hitelmoratórium meghosszabbításáról szavaz a parlament

Az Országgyűlés kedden 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.

2020. Október 20. 08:02, kedd | Belföld

Őzikét mentettek az árvízből

Szabadidős rendőrtől kért segítséget egy helyi vadász Tiszaszederkénynél egy, az árvíz miatt bajbajutott állat megmentéséhez.