Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 10. 13:04, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását Baszkföldön

Bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását Baszkföldön

Bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását az észak-spanyolországi Baszkföldön kedden.

Nem jogerős döntésével a bíróság felfüggesztette a baszk autonóm kormány határozatát, amely bezárásra kötelezte a vendéglátóegységeket azokon a településeken, ahol százezer emberből 500-nál többen fertőzöttek koronavírussal.

A korlátozó rendelkezés a tartomány 85 települését, köztük három legnagyobb városának vendéglátását érintette, amellyel szemben több szakmai szervezet közösen fordult bírósághoz.

A baszk kormány jelezte: fellebbez a bírósági döntés ellen, mert úgy véli, hogy az gyengíti a koronavírus elleni küzdelmet.

A jogerős döntésig a vendéglátóhelyek 50 százalékos létszámmal működhetnek, este nyolc óráig lehetnek nyitva, biztosítaniuk kell az előírt távolságtartást és maszkviselést. Egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek egyszerre.

A nap folyamán Spanyolország számos városában utcai megmozdulásokat tartottak a vendéglátóiparban dolgozók, hogy felhívják a figyelmet az ágazat kritikus helyzetére, és közvetlen támogatást követeljenek a koronavírus miatti kényszerű bezárások okozta károk mérséklésére.

A spanyol kormány keddi ülésén arról határozott, hogy március elsejéig meghosszabbítja a Portugáliával közös határszakasz lezárását, valamint március 2-áig fenntartja a beutazási korlátozást Nagy-Britanniával, Brazíliával és Dél-Afrikával szemben.

Az egészségügyi minisztérium összefoglalója szerint az elmúlt 24 órában több mint hétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 16 ezerrel emelkedett egy nap alatt.

A járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta már több mint hárommillió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A halálos áldozatok száma meghaladta a 63 ezret, 1698-en az utóbbi egy hét során vesztették életüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.