Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Január 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bizonyított: tényleg elihatjuk az eszünket

Bizonyított: tényleg elihatjuk az eszünket

Az erős alkoholfogyasztás, különösen középkorúaknál jelentős károsodást okoz az agyban, ami felgyorsítja a memóriavesztést és a kognitív hanyatlást - figyelmeztet egy kutatás, amelyről a The Telegraph számol be.

A kutatás azt találta, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi két és fél pinttel egyenértékű, vagyis közel 14 deciliter alkoholos italt elfogyasztanak, azoknál hat évvel korábban jelentkeznek memóriaproblémák és a mentális hanyatlás egyéb jelei.

A tízéves tanulmányba közel hétezer férfit és nőt vontak be, s azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen isznak nagy mennyiségű alkoholt, a mentális hanyatlás szignifikáns jelei láthatóak. Ezzel szemben a mérsékelt alkoholfogyasztás nem járt semmilyen negatív hatással, vagyis azoknál, akik napi 1-1,5 pohár bort megittak, nem mutatkoztak a mentális hanyatlás láthatóbb jelei.

Azok, akik a legtöbbet ittak, már hatvanas éveikben egy hetvenes éveiben járó mentális szintjével értek fel. A gyakori és mértéktelen ivás tehát éveket vehet el az életéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.