Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 19. 14:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

A gazdasági önállóság megőrzése nem feltétlen lenne rossz cél, azonban az európai adósságválság kellős közepén és a bóvli kategóriába sorolás határán inkább biztonságra lenne szüksége Magyarországnak.

Mintsem az esetleges megmentő felé feltételek diktálásának - írják az Equilor elemzői az IMF megállapodásról.

A jelenlegi folyamatokat elnézve túl nagy badarságot nem követünk el, ha kijelentjük, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, a hitelezés felfutása a jelenlegi foglalkoztatási adatok és megtakarítási szerkezet láttán nem igazán lehetséges. A kamatok magasak, aki pedig hitelképes nem biztos, hogy rászorul a banki kölcsönre. Újabb hitel egyelőre nem jöhet szóba, mivel a 2008-ban felvett összegből is még 3768 milliárd forint tartozásunk van az IMF felé. Az ország finanszírozása már most sem olcsó, viszont a hozamemelkedést nem csupán a kamatemeléssel hanem a fiskális politikába vetett bizalom növelésével is tompítani lehet. A hitelezők bizalma alapvetően szilárdnak mondható jelen pillanatban, még úgy is, hogy az előző kötvényaukciók eredményét vesszük alapul. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány mindössze 200 milliárd forinttal csökkent 3800 milliárd forint körüli értékre, amely még mindig a historikus csúcs közelében mozog. Ilyen kockázatok mellett jogosan merül fel az az igény, hogy valamiféle biztosítékot nyújtsanak a kötvénypiaci befektetőknek. Egy kiszámítható gazdaságpolitika mellett az IMF is hasonló szerepet tölt be. Persze adódik a kérdés, hogy cserébe mit vár el az IMF, mint tudjuk „ingyen ebéd ugyanis nincs”. Az államháztartás egyenlegét javítandó további intézkedések bevezetése, a deviza hitelesek problémáinak rendezése és a gazdasági kalkulációk/előrejelzések újraszámolása lehet napirenden.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.