Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. November 07. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Bohózatnak nevezte a bevándorlók európai elosztását az olasz Veneto tartomány elnöke

Bohózatnak nevezte a bevándorlók európai elosztását az olasz Veneto tartomány elnöke

Gettóstratégiának, undorítónak és bohózatnak nevezte az olaszországi és európai bevándorlási politikát Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, teljesen új migrációs intézkedéseket szorgalmazva.

Az ellenzéki Északi Liga politikusa úgy fogalmazott, jelenleg "gettóstratégia" folyik, ami a bevándorlók olaszországi és az Európai Unióban való elhelyezését illeti. "Ez a legrosszabb, amit ki tudtak találni" - tette hozza Veneto elnöke, hangsúlyozva, hogy mostanáig megüresedett kaszárnyákban helyezték el a tartományban a bevándorlókat, de már azok is megteltek. Luca Zaia szerint a helyzet egyre kaotikusabb, és senkinek a méltóságát nem tiszteli: a migrációs válság ilyesfajta kezelése "nem tiszteli a migránsokat sem, akiknek nem kellene közöttünk lenniük, de ha már hagyták, hogy megérkezzenek, nem lehet őket állatként kezelni". Zaia úgy látja, hogy a jelenlegi "undorító" helyzet az illegális bevándorlást segíti elő, mivel a bevándorlók kétharmada gazdasági okokból illegálisan érkezik, sérti az országok és régiók szuverenitását, és ösztönzi a bűnözést.

A Venetót 2010-től vezető Zaia bohózatnak nevezte a bevándorlók tagállamok közötti elosztásának "nagy tervét, amely már meg is bukott". Hangsúlyozta, hogy néhány kis létszámú csoport utaztatása az egyik tagállamból a másikba nem jelent megoldást. Olaszországból október eleje óta több mint száz eritreait és szíriait helyeztek át Svédországba, Finnországba, Spanyolországba és Franciaországba. Luca Zaia véleménye szerint az áthelyezések a római kormány gyengeségét bizonyítják: "Itália minden pofont elvisel a bevándorlás kérdésében, ha ezért cserébe Merkeltől néhány milliós engedményt tud elérni" az EU diktálta megszorítások teljesítésében.

Luca Zaia hozzátette, hogy teljesen új bevándorlási politikára van szükség a bevándorlás kiinduló országainak segítésével, az emberkereskedelemmel szembeni küzdelemmel, "ha kell, fegyveres fellépéssel is". Kijelentette: az igazi menekülteket tárt karokkal kell fogadni, a többiekkel szemben azonban zérótoleranciát kell alkalmazni. "Aki nem menekül, annak el sem kell indulnia, de ha már megérkezett, azonnal és feltétel nélkül vissza kell toloncolni" - mondta az olasz politikus.

Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini pénteken arra szólította fel a párt által irányított olasz városok prefektusait, hogy ne fizessenek napi 35 eurót (több mint 10 ezer forintot) azoknak, akik bevándorlókat fogadnak be otthonaikba. Ez az olasz kormány által meghatározott napidíj.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.