Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Október 26. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel javaslatot tett az ideiglenes belső határellenőrzések meghosszabbítására

Brüsszel javaslatot tett az ideiglenes belső határellenőrzések meghosszabbítására

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tett az Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és - a nem EU-tag, de Schengen-tagállam - Norvégia által ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzések

további három hónappal való meghosszabbítására.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint bár a helyzet javult, a feltételek még mindig nem adottak a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni rendszer működésének teljes körű helyreállítására.

Az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény következtében jelentősen visszaesett az Európába érkezők száma, Görögországban viszont menedékkérők tízezrei rekedtek, az ideiglenes határellenőrzések eltörlése pedig a bevándorlók úgynevezett másodlagos mozgásának fokozódásához vezethet - írta közleményében a bizottság.

Az Európai Unió Tanácsa május 12-én határozatot fogadott el, miszerint az érintett országok a kivételes körülményekre való tekintettel legfeljebb hat hónapon át fenntarthatják határaik egy-egy szakaszának ideiglenes ellenőrzését. Mint az Európai Bizottság hangsúlyozta, ezek a körülmények a helyzet jelentős javulása ellenére még mindig fennállnak. "A görögországi helyzet továbbra is törékeny, ma is nagy a nyomás a menedékkérők másodlagos mozgása által leginkább érintett tagállamokon" - közölték.

Ausztria esetében a magyar és a szlovén határszakasz, Németország esetében az osztrák, Dánia esetében a kikötők és a német határszakasz, Svédország esetében a kikötőkön kívül az Öresund-híd, Norvégia esetében pedig a Németországba, a Dániába és a Svédországba induló hajók állomásainak ideiglenes határellenőrzése érintett.

"A belső határok nélküli schengeni övezet történelmi vívmány, amelyet meg kell őriznünk. Keményen dolgozunk az övezet működésének mielőbbi helyreállításán, és jelentős előrelépést értünk el, de még nem teljes a siker. Ezért tettünk javaslatot bizonyos határszakaszok ellenőrzésének meghosszabbítására a schengeni szabályoknak megfelelően" - fogalmazott Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos kijelentette, "a fő cél a schengeni rendszer megőrzése és visszaállítása, amint a feltételek azt lehetővé teszik".

A bizottsági javaslatot el kell fogadnia az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak.

A schengeni övezet működésére vonatkozó szabályok szerint a határellenőrzések mértékét, gyakoriságát, helyét és idejét célzottan, az adott körülményekhez kell igazítani. A tagállamoknak azt is igazolniuk kell, hogy az ellenőrzések feltétlenül szükségesek a közrend védelme és a belső biztonság szempontjából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.