Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2011. November 26. 14:49, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cigányok ezrei indulnak ismét útnak Kanadába

Cigányok ezrei indulnak ismét útnak Kanadába

Tíz éve Kanada egyszer már bevezette a vízumkényszert Magyarországgal szemben a cigány bevándorlók miatt. Mostanság ismét romák ezrei indulnak a tengerentúlra – írja a Somogyi Hírlap.

A cigány politikusok, szakemberek szerint a vízumkényszer 2008-as eltörlése óta ismét megerősödött a roma kivándorlás Kanadába. Egyesek több ezer migránsról beszélnek – egy kanadai újság szerint az elmúlt hónapokban naponta ötven magyar cigány érkezett az észak-amerikai országba –, akik ráadásul sokkal megfontoltabban indulnak útnak, nem égetnek fel minden hidat maguk mögött, készülve rá, esetleg vissza kell térniük Magyarországra. Viszont akárcsak a bő évtizeddel ezelőtti próbálkozók, a most útnak indulók többsége is rasszista üldöztetésre hivatkozva kér menedékjogot.

Somogyból is több tucatnyi család indult külföldre az elmúlt időszakban. Balogh Imre, a barcsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint egy felmérésük alapján csak a kistérségből – Barcsról, illetve a Dráva menti falvakból, például Lakócsáról – ötven-hatvan családról tudnak, melyek felkerekedtek, vagy a família néhány tagja próbál szerencsét a határokon túlon.

Bár a dél-somogyi cigányok elmondása alapján úgy tűnhet, azért a romák legfőbb célpontjának számító Kanadában sem egyszerű érvényesülni. Egyáltalán nem mindegy például, hogy menekültjogot kér a próbálkozó vagy csak dolgozni akar. A menekültkérelmek jelentős részét ugyanis a kanadai hatóságok elutasítják, viszont a procedúra hosszadalmas, akár több évig is eltarthat: kanadai statisztikák szerint évente átlagosan 3000 kérelmet nyújtanak be magyar romák. Az eljárás alatt viszont az esetlegesen csalódott romák nem térhetnek haza, ottlétük idejére pedig havi ötszáz dollárt – jelenlegi árfolyamon nagyjából 110 ezer forint – kaphatnak. A romáknak a menekültjoghoz rendőrségi és orvosi jelentésekkel kell bizonyítaniuk, hogy Magyarországon személyükben érte támadás őket, s hogy hiába kerestek, nem kaptak munkát idehaza.

A munkavállalók esetében persze jobb a helyzet, ám csak olyanok reménykedhetnek normálisan fizető állásban, akik beszélnek angolul, ha nem is tökéletesen, igaz, erre a szintre viszonylag könnyű eljutni, ugyanis a szociális rendszerbe kerülés alapfeltétele, hogy az illető nyelviskolába járjon. A többiek számára marad a takarítás, a konyhai segédmunka és az építőipar. Ahol azonban egyes kint dolgozók szerint évente akár néhány millió forintnyi összeget is félre lehet tenni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cigányok, kanada

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 18:08, kedd | Belföld

Szalmonella miatt visszahívtak egy terméket

Szalmonella szennyezettség miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívja és a forgalomból is kivonja 95 grammos kiszerelésű BBQ borsdaráló steakbors elnevezésű termékét

2021. Szeptember 28. 17:10, kedd | Belföld

Folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Lassú ütemben, de folyamatosan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

2021. Szeptember 28. 15:00, kedd | Belföld

Hatvan település részvételével rendezik a Nemzeti Vágtát

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén

2021. Szeptember 28. 08:50, kedd | Belföld

Közjogi tárgyú törvénymódosításokról tárgyalnak a képviselők a parlamentben

Az Országgyűlés kedden öt előterjesztés általános vitáját bonyolítja le.