Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Március 31. 12:50, csütörtök | Helyi

Családi házat vagy lakást vegyünk Sopronban CSOK támogatásból?

Családi házat vagy lakást vegyünk Sopronban CSOK támogatásból?

Már korábban is olvashattuk, hogy a CSOK hatására növekedni kezdtek a soproni ingatlanok árai, mely tendencia nem igazán kedvez a támogatást igénybevevőinek.

Ez az emelkedés továbbra is jellemző a hűség városának ingatlanjaira, ám ha közelebbről is megnézzük a soproni ingatlanok statisztikáit, láthatjuk, hogy a változás ingatlantípusonként más ütemben történik.

A téglalakások esetén sokkal szembetűnőbb az átlagos négyzetméter árak emelkedése, mint a családi házak vagy a panellakások esetén. Az árak Sopron esetében eleve jóval meghaladják a magyarországi átlagot, mivel a város az ország nyugati pontján található, sok helyi lakos jár át Ausztriába dolgozni. Míg a családi házak esetén a jelenlegi átlag négyzetméter ár 281.355 forint és az átlagos ár pedig 53.211.883 forint, addig a téglalakásoknál az átlag négyzetméter ár 368.225 forint és az átlagár 21.676.058 forint. A családi házak alapterülete azonban átlagosan 187 négyzetméter, míg a téglalakásoké csupán 59. Mindegyik ingatlantípus esetén körülbelül a 2010-es év óta figyelhető meg az árak emelkedése, mióta az ausztriai munkalehetőség kezdett begyűrűzni a lakosság köreibe. Intenzívebb emelkedés azonban a CSOK kihirdetése és bevezetése óta tapasztalható. 2014. januárja óta az ingatlanok négyzetméter árai átlagosan 40%-al emelkedtek, mely még a fővárosi árak emelkedésénél is nagyobb mértékű.

Az eddig tapasztalt növekedés tovább folytatódhat a használt ingatanok piacán, mivel hamarosan várható a CSOK kibővítése, mely nagyban érinti azokat a családokat, akik a támogatásokat használt lakás vásárlásra szeretnék felhasználni. A hírek szerint eltörlik a regionális különbségeket, egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, az igénybevételhez azonban meghatároznak egy minimális lakásméretet. Egy gyermek esetén a megvásárolható ingatlanoknak minimálisan 40 négyzetméternek kell lennie, kettőnél 50-nek, háromnál 60-nak, négynél pedig legalább 70 négyzetméter lehet az ingatlanoknak alapterülete. A támogatás egységesen egy gyermek esetén 600 ezer forint, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2, négy esetén pedig 2,75 millió forint lesz.


Ha rákeresünk az eladó soproni téglalakásokra, láthatjuk, hogy hatalmas a kínálat. Több, mint 1000 lakásból még mindig több, mint ezer ingatlan mérete nagyobb, mint 40 négyzetméter, míg a 70 négyzetméternél nagyobb lakások száma 310 darab. Az eladásra kínált soproni családi házaknál 486 darabból 482 nagyobb, mint 40 négyzetméter, míg 464 mérete nagyobb 70 négyzetméter. Tehát láthatjuk, hogy mindkét ingatlantípus esetén nagy a választék a támogatást igénylők számára. A támogatás pont azok részére lett kitalálva, akik a magas árakat nem engedhetik meg maguknak, sajnálatos módon azonban az árak annyira az egekbe szöktek a nyugati nagyvárosban, hogy még a támogatás segítségével sem engedhetik meg maguknak a családok ezeket az ingatlanokat. Ez a tendencia azonban el fogja tolni a keresletet az új házak építése felé, mivel lassan jobban megéri új házak építeni a támogatásból, mint használtat vásárolni. Ennek megelőzéséhez azonban az kellene, hogy a lakások jelenlegi tulajdonosai felmérjék a veszélyt, hogyha tovább növelik az eladási árat, akkor csökkeni fog a kereslet.

A családok vásárlási kedvét és hajlandóságát tovább növelheti a hamarosan bevezetésre kerülő NOK, mely a kormány otthonteremtési programjának új eleme. A nemzeti otthonteremtési közösségek által nyújtott segítség és támogatás azonban csak az új ingatlant vásárlóknak kedvez.

Forrás:
Ingatlannet.hu

Címkék: CSOK, ingatlan, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.