Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 24. 06:00, kedd | Belföld

„Csendháborítás” – zavarom a szomszédot, fel akar jelenteni

„Csendháborítás” – zavarom a szomszédot, fel akar jelenteni

Társasházban a teraszon történő beszélgetés zavarja a szomszédot, aki emiatt feljelentéssel fenyegetőzik. Megteheti! Mi számít „csendháborításnak” – erre válaszolt az onlinejogsebesz.hu szakértője.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy lakás tulajdonos vagyok egy 6 lakásos társas házban, melynek szomszédságában szintén egy társasház található. Az én erkélyemről rálátni a szomszéd ház udvarára, ki szoktam ülni szép időben, főzni a barátokkal, és beszélgetni. Hangoskodni nem szoktunk, nincs zene bömböltetés, kulturált beszélgetés zajlik, max este 10-ig, és néha még telefonálni is szoktam ott. A szomszéd ház egyik kedves lakója többször oda szólt hozzám, vagy éppen a társaságomhoz, hogy ne hangoskodjunk, ne telefonáljak ott, és ne főzzünk, mert zavarja, és rendőrséggel meg feljelentéssel fenyegetőzik. Megjegyzem ez a kedves szomszéd is szokott az udvarukban beszélgetni, sőt telefonálni is, nekem nem fordult meg a fejemben, hogy szóljak neki ez miatt.
Kérdésem az lenne, hogy mit tud ellenem tenni, itt a jó idő és szeretek az erkélyemen tartózkodni, főzni és a barátaimmal beszélgetni. Véleményem szerint, ha fel is jelent, nincs semmi alapja, mert nem hangoskodok, a telefonálást és főzést tudtommal nem tiltja a törvény.
Válaszát előre is köszönöm.

2014. 05. 28.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az ingatlantulajdonos, aki az ingatlanát úgy használja, hogy azzal a szomszéd ingatlan tulajdonosát zavarja az ingatlan rendeltetésszerű használatában, illetve birtoklásában, birtokháborítást valósít meg. A zavarás megvalósulhat tevőleges magatartásban a szomszéd ingatlan terhére (azaz oda való belépéssel, ott tartózkodással, garázda magatartással stb…), de megvalósítható a saját ingatlanon megvalósított egyéb magatartással is, amely olyan zaj, fény vagy szaghatást jelenthet, amely zavaró a szomszéd ingatlanok tulajdonosai számára. A zajhatásokat illetően jogszabály, sok esetben helyi önkormányzati rendelet határozza meg azt a zaj mértéket, amelynek túllépése már birtokháborítást valósít meg, amelynek megállapítására s határozatával az attól való eltiltásra, indokolt esetben bírság kiszabására a helyi jegyző jogosult. Az Ön által leírt magatartás azonban igen messze van ettől, s nem lépi túl a lakókörnyezetben szokásos, s így a szomszédok által mindenképpen tolerálni szükséges mértéket. Így, ha ezt a mértéket nem lépik túl, nincs félnivalójuk semmiféle eljárástól.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.