Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 09. 07:48, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csok - Árrobbanásra és a lakások méreteinek növekedésére számítanak a szakértők

Csok - Árrobbanásra és a lakások méreteinek növekedésére számítanak a szakértők

Az új és a használt lakások, az építési telkek és az ingatlanok méreteinek növekedésére is számítanak az ingatlanpiaci szakemberek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatásaként

- hangzott el az igénylés szabályait ismertető, a portfolio.hu, az FHB Bank és a takarékok által szervezett országos roadshow első, győri állomásán hétfőn.
A nagy érdeklődéssel kísért fórumon Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője elmondta, hogy a felmérések szerint sokan érdeklődnek a csok iránt, a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatást vennék igénybe.

Véleménye szerint ez utóbbinak hagy hatása lesz majd az ingatlanpiacra, a 2014-ben megnövekedett lakásárak tovább fognak emelkedni, mind az új, mind a használt ingatlanok esetében. Úgy vélte, nő az építési telkek és az ingatlanok átlagos alapterülete is.

Elmondta: országos szinten 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10 plusz 10 millió forintos támogatásból lehet megvásárolni. Győr-Moson-Sopron megyében az ilyen ingatlanok aránya 16 százalék, a megyeszékhelyen pedig minden harmadik ingatlant lehet ezzel a támogatással megvásárolni.

Hozzátette azt is, hogy Győr-Moson-Sopronban átlagosan 66 négyzetméteres alapterületű ingatlant lehet jelenleg megvásárolni a maximum 20 millió forintos támogatásból, amelyhez azonban önerő is szükséges.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese szintén arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatás iránt érdeklődnek.

Kiemelte: arra számítanak a kedvező hitelkonstrukciók miatt, hogy változnak idén az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával, ez idáig a vásárlások 85 százalékát tette ki.

Területi elosztásban a legtöbben a fővárosban igényelték eddig a csokot, az igénylők 35 százaléka budapesti. A Győr-Moson-Sopron megyeiek aránya 7,5 százalék, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye 1-1 százalékkal részesedik - fűzte hozzá. Az előadók mindegyike emlékeztetett arra, hogy a részletszabályok mind az új, mind a használt ingatlanok tekintetében ezen a héten fognak ismertté válni, ezért felhívták a figyelmet, hogy mindenki jól gondolja végig a feltételeket, hogy a számára legmegfelelőbb konstrukciót tudja választani.

A csokot ismertető fórumsorozat következő állomása kedden lesz Debrecenben, csütörtökön pedig Székesfehérváron. A jövő héten Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Kecskeméten mondják el a részleteket az érdeklődőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.