Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2018. Január 25. 16:36, csütörtök | PR

Diagnosztikai mintaszállítás

Diagnosztikai mintaszállítás

Léteznek bizonyos eljárások, amelyet csak pár városban tudnak elvégezni, mint például a rákos sejtek genetikai tulajdonságát vizsgáló molekuláris diagnosztikai vizsgálatot.

Ezeket az eljárásokat Budapesten, Debrecenben, Pécsett, illetve Szegeden is elvégzik.

Az EU számos tagállamában és a tengerentúlon is rég bevált módszer, hogy az egészségügyi mintavétel és feldolgozás helye között is előfordulhat akár több száz kilométer távolság. A beteg közelében lévő kórházban is megtörténhet a mintavétel, ezt követően a mintát átszállítják egy kiválasztott intézetbe. Fontos a diagnosztikai minták szállításának egyfajta rendszerbe szervezése. Anyagilag, fizikailag és lelkileg is megterhelő az ország különböző pontjaiban a másikba utazni a vizsgálatokra, ez azonban segítheti a beavatkozást a betegek számára. A mintát feldolgozó intézményt is tehermentesíti a diagnosztikai mintaszállítás lehetősége, ugyanakkor a laborba érkező minta nem érinti az intézmény fekvőbeteg férőhelyeit.
A diagnosztikai minták szállítása esetén is kialakult az igény, hogy speciális szállításra szakosodott csapat végezze el magát a szállítást. A szállítási hőmérséklet megtartása, a szállítási módok kiválasztása és nyomon követése összetett feladat, az idő és távolsági tényezők figyelembevételével együtt kell megszervezni a diagnosztikai minták szállítását. A korszerű diagnosztikai laboratóriumok nagyszámú anyagi beruházást emésztenek fel, ez nem teszi lehetővé, hogy az ország bármely kórházában ugyanilyen magas szinten lehessen vizsgálatokat elvégezni és erre alkalmas berendezéseket telepíteni. Olyan diagnosztikai központokat hoznak létre a vidéki nagyvárosokban, melyek adott régiókat nagymértékben, emelkedett kapacitással képesek kiszolgálni a felmerülő igényeket.
A már meglévő intézményi laboratóriumokat diagnosztikailag fejlesztik. A TamTraCo tevékenységének fő részét az egészségmegőrzéshez kapcsolódó mintaszállítások teszik ki, de ugyanúgy reprodukciós és diagnosztikai minták szállítása is történik. Az ember élete a vizsgálati eredményektől is függhet, például daganatos megbetegedések, autoimmun betegségek, terméketlenség esetén. A betegség kezeléséhez ilyenkor elengedhetetlen a betegtől vett minták komplex vizsgálata a diagnózis pontos felállításához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

2024. Február 05. 14:57, hétfő | PR

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

A legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t

2024. Február 05. 14:48, hétfő | PR

1000 jó embert keres a 10 millió Fa Alapítvány

1000 embert keresünk, aki fogadalmat tesz, hogy az újév minden hónapjában nem több, mindösszesen 1000 Ft-al rendszeresen hozzájárul a 10 millió Fa Közösség céljához – írja honlapján az alapítvány.