Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 27. 17:04, csütörtök | PR

Diákmunka közterhei

Diákmunka közterhei

Az iskolai szünetek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy aki úgy érzi, hogy szeretne dolgozni egy kicsit, élhessen ezen lehetőségekkel.

A munkáltató szempontjából sem mindegy, hogy kit és mennyi időre foglalkoztat, hiszen neki is költségei vannak az alkalmazottjai után, ami diák esetén elenyésző a felnőtt szakképzett munkaerőhöz képest.

Ki és mikortól dolgozhat?
Annak a feltétele, hogy dolgozhass, a betöltött 16. életév, de iskolai szünetben, nappali tanulói jogviszonnyal, ez 15 éves korra módosulhat. Továbbá azt is kiköti az adóhatóság, hogy a munkavégzéshez szükség van adóazonosító jelre, mellyel, ha nem rendelkezel, akkor a NAV honlapján igényelheted meg.

Dolgozni, de hogyan?

Pontosan úgy tudnak, mint ahogy mások, melynek módjai az alábbiak:
a) munkaviszonyban;

b) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);

c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében;

d) háztartási alkalmazottként

Munkaviszony esetén ugyanúgy működik mintha nem diákként dolgozna, tehát 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell utána fizetni, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot, melyek befizetéséről a munkáltató gondoskodik, így a nincs vele egyéb tennivaló. Ebben az esetben a tanuló biztosítottá válik táppénzre, nyugdíjra és tb ellátásra. A munkaviszony adóbevallás-köteles. Ebben az esetben számos megkötés és védelem övezi a diák munkavégzést, amivel érdemes tisztában lenni.

Megbízási szerződés esetén a tanuló nem válik biztosítottá, csak ha a jövedelme eléri a mindenkori minimálbér 30%-át, ami az aktuális 138000 forint esetében 41400 forint. Ezt számlákkal kell igazolni, vagy a 10%-os költséghányad kerül elszámolásra. Ebben az esetben a 10 százalékos nyugdíjjárulék és 7 százalék egészségbiztosítási járulék az, ami levonásra kerül. A munkáltató a tanuló számára a levont járulékokról mindig igazolást köteles kiadni. Ez a munkavállalási forma is adóbevallás-köteles.
Iskolaszövetkezeten keresztül is vállalhat munkát az a hallgató, aki nappali oktatási rendben tanul, melynek során nem minősül biztosítottnak. Az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja tehát nem biztosított, így a nappali tagozatos diákként dolgozó tagnak a keresőtevékenysége során szerzett jövedelméből 15 százalék személyi jövedelemadó előlegen túl járulékokat nem kell megfizetnie.Az egyetlen eltérés, hogy az alapvető egészségügyi ellátásra jogosult.

Nappali rendszerű oktatásnak minősül: aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján tanulói jogviszonyban van, nappali oktatás keretében, aki a nemzeti felsőoktatási törvény keretein belül aktív, nappali tanulói félévvel rendelkezik, illetőleg, ha a fentiek után a tanulói jogviszonya megszűnt, addig, míg diákigazolvány használatára jogosult.

További, a diákmunka feltételeivel kapcsolatos kérdésekkel bátran el lehet keresni a MADS Iskolaszövetkezet munkatársait, akik minden kérdésre válaszolnak, illetve segítenek, amennyiben dolgozni szeretnénk diákként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat