Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 08. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Dízelbotrány - Kisbefektetők veszik a Volkswagen-részvényeket

Dízelbotrány - Kisbefektetők veszik a Volkswagen-részvényeket

Tömegesen vásárolják fel a Volkswagen-részvényeket a kisbefektetők a WirtschaftsWoche internetes értékpapír forgalmazó cégek forgalmi adatainak vizsgálatával készített elemzése szerint.

A vezető német online értékpapír forgalmazók, az ING-DiBa, a DKB, a Comdirect és a Consorsbank összesen mintegy 15 millió ügyfele az emissziós botrány kitörése óta hét-tízszer annyi Volkswagen részvényt vásárolt, mint amennyit eladott.

Az intézményes befektetők és brókercégek ezzel szemben a WirtschaftsWoche vizsgálatai szerint azóta szinte kizárólag csak eladták ügyfeleik Volkswagen részvényeit.

A Volkswagen részvényének árfolyama szeptember közepétől október elejéig 170 euróról 86 euróra csökkent.

A Comdirect Bank a Volkswagen részvények forgalmának megtízszerezéséről számolt be a WirtschaftsWoche lapnak. "Szeptember közepétől háromszorosára nőtt az ügyfeleink portfoliójában a Volkswagen-részvények állománya" - mondta Jan Enno Einfeld, a Comdirect értékpapír kereskedelmi üzletágának vezetője.

A DKB-nál minden egyes Volkswagen részvény eladásra tíz vétel esik, a Consorsbanknál pedig az arány egy a héthez, miközben a forgalom a papírokkal megháromszorozódott.

Az ING-DiBa ügyfelei az emissziós botrány kitörése óta az értékpapír befektetésre szánt összeg 40 százalékát Volkswagen részvények vásárlására költik. Korábban az arány tíz százalék körül volt. A botránnyal kapcsolatban szintén több-kevesebb árfolyamcsökkenést elszenvedett más autógyárak - például a BMW és a Daimler - részvényeinél nem figyelhető meg az arányok ilyen mértékű eltoldódása.

A profi befektetők viszont más véleményen vannak. A WirtschaftsWoche által megkérdezett vagyonkezelők szerint még nem jött el a Volkswagen részvényekbe való beszállás ideje.

"Egyetlen ügyfelemnek sem tudnám tiszta lelkiismerettel ajánlani" - válaszolta a WirtschaftsWoche kérdésére a Volkswagen részvényekkel kapcsolatos túl sok ismeretlen tényezőre hivatkozva Frank Wieser, a düsseldorfi PMP vagyonkezelő alap vezetője.

Andreas Görler, a berlini Pruschke & Kalm vagyonkezelő alap portfoliómenedzsere szerint pedig a vállalati belső működési kockázati tényezői miatt kell tartózkodni a Volkswagen részvények vásárlásától.

A WirtschaftsWoche által megkérdezett profi befektetők közül egyedül Jan-Patrick Weuthen, a kölni B&K Vermögen portfoliómenedzsere nem zárta ki kategorikusan a Volkswagen részvények vásárlásának lehetőségét, bár ennek ideje még szerinte sem jött el. "Ehhez még több dolgot is tisztázni kell, egyebek között a javítási költségek, a kártérítési igények és a bírságok nagyságrendjét" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.