Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2011. November 27. 14:42, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Döntenek a korhatár előtti öregségi nyugdíjakról

Döntenek a korhatár előtti öregségi nyugdíjakról

Az Országgyűlés három héten belül második ötnapos ülését tartja, a képviselőknek hétfőn és kedden is szavazniuk kell az elfogadásra váró törvényjavaslatokról.

A hét első napján döntés születhet például a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, az igazságszolgáltatási reformról, kedden pedig a jövő évi költségvetés főszámait határozhatja meg a Ház.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak rendszerének átalakítását egy júliusban elfogadott alkotmánymódosítás teszi lehetővé, amely kimondja, hogy az ilyen, a korhatárt be nem töltött személyek számára „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető”. Az Országgyűlés asztalán szavazásra váló javaslat értelmében az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak január 1-jétől.

Az Országgyűlés dönt a fideszes Gulyás Gergelynek a jelenleg hatályos alkotmány módosítására tett javaslatáról is, amelynek elfogadása esetén a parlamentnek még idén meg kell választania a jövőbeni Kúria – mai nevén Legfelsőbb Bíróság – elnökét. A Ház eredetileg előző héten szavazott volna a kormány azon terveiről, amely alapján elválna egymástól a Kúria és a bírói igazgatási szerv vezetőjének személye. A voksolást azonban a kormány kezdeményezésére hétfőre halasztották, Papcsák Ferenc fideszes képviselő pedig egy zárószavazás előtti módosító javaslatában azt kezdeményezte, hogy az államfő december 15-ig tehessen javaslatot a Kúria elnökének személyére. Az igazságszolgáltatást érintő javaslatok része, hogy a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatalhoz, illetve a parlament által választott elnökéhez kerüljenek, akinek tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács felügyelné. A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre a hozzájárulásuk nélkül is másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket. Az ügyészségi törvény módosításával 2012. január 1-jén megszűnhetnek, illetve az egységes ügyészi szervezetbe integrálódhatnak a katonai ügyészségek.

A jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás kedd reggel kezdődik, a parlament honlapján elérhető napirend szerint a voksolás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felszólalásával kezdődik. A képviselőknek első körben több mint félezer módosító javaslatról kell dönteniük. Ezután összeül az Országgyűlés költségvetési bizottsága, amely – az elfogadott módosítások figyelembevételével – a parlament elé tárja a 2012-es büdzsé főszámait. Az eredeti javaslatban a jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 13 950 milliárd forintban, kiadási főösszegét 14 527 milliárd forintban, hiányát pedig 576 milliárd forintban határozta meg a kormány.

Matolcsy György pénteken Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tárgyalt közgazdászokkal, ezután a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2012-es költségvetés összeállításánál figyelembe vett 1,5 százalék helyett csak 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedés lehet elérhető 2012-ben.

Szerdán megkezdődhet a felsőoktatási törvényjavaslat tárgyalása, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira vonatkozó előterjesztés vitája. Aznap délután a fegyveres szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonyával összefüggő, illetve az egyes rendvédelmi törvények módosítását kezdeményező javaslat is napirenden lesz.

Csütörtökön kezdődik az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit rögzítő és a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabálytervezet általános vitája, a pénteki ülésnap pedig az országgyűlési képviselők választásáról, valamint javadalmazásáról szóló kormánypárti előterjesztések megvitatására szolgál majd.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 17:10, kedd | Belföld

Folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Lassú ütemben, de folyamatosan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

2021. Szeptember 28. 15:00, kedd | Belföld

Hatvan település részvételével rendezik a Nemzeti Vágtát

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén

2021. Szeptember 28. 08:50, kedd | Belföld

Közjogi tárgyú törvénymódosításokról tárgyalnak a képviselők a parlamentben

Az Országgyűlés kedden öt előterjesztés általános vitáját bonyolítja le.

2021. Szeptember 28. 08:48, kedd | Belföld

Covid-gyógyszer tesztelésében vesz részt az SE

Uniós szinten elsőként vizsgált beteget a Semmelweis Egyetem (SE) egy új Covid-gyógyszerrel kapcsolatos kutatásban, amelynek célja a szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása