Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 08. 14:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

A kutatóknak sikerült két olyan genetikai alapú tesztet is kikísérletezniük, amelyek segítségével viszonylag nagy pontossággal előre megmondható, hogy mely nőknél újulhat ki idővel a mellrák.

A módszerek ugyanakkor hozzájárulnak a személyre szabott terápiák továbbfejlesztéséhez is.

A tudósok a géntesztet az úgynevezett DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) típusú mellrákon kísérletezték ki, amely egy kezdeti stádiumban lévő, nem invazív daganat, amelyből az invazív tumor kifejlődhet. Az eljárás lényege, hogy magából a daganatból nyernek ki genetikai információt - írja a HealthDay.

A génekből leolvasott információból végül megkapják a 'DCIS pontokat', amelyek arra utalnak, hogy egy tumor alacsony vagy magas kockázatú-e - ebből pedig következtethetnek arra, hogy mekkora az esély a daganat kiújulására a kezelés után.

A DCIS képviseli a mellrák legkorábbi stádiumát, amely jól kezelhető. Régóta megfigyelték már azonban, hogy ennek ellenére egyes nőknél gyakrabban újul ki a betegség - a pontrendszer segítségével ezt jósolhatjuk meg előre, így tanácsokat adhatunk a nőknek a megelőzés érdekében - mondta dr. Kerin Adelson onkológus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, mellrák, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára