Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. Október 14. 07:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

A tudósok bejelentették, hogy első alkalommal sikerült embereket egyidejűleg génterápiával és őssejtterápiával is kezelni - vagyis egyesíteni az orvostudomány két 'Szent Gráljának' tartott technológiát.

A beszámolók szerint a módszernek köszönhetően egy napon a genetikai betegségben szenvedőket saját sejtjeikkel gyógyíthatják majd az orvosok.

A kísérletek során a tudósok egy májbetegségben szenvedő pácienstől vett őssejtben létrejött mutációt voltak képesek korrigálni. A szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést, mivel jelenleg genetikai betegségben szenvedő emberek őssejtjeit nem tudják terápiás célokra felhasználni, mivel ezek a sejtek is tartalmazzák a hibás genetikai kódot, amely eredetileg a pácienst megbetegítette - írja a Nature.

A kísérletben részt vevő alany májcirrózisban szenvedett - ez az egyik leggyakoribb genetikai eredetű kór Európában, amely minden 2000. embert érinti. A betegtől származó őssejtből molekuláris szikével vágták ki a mutációt okozó szakaszt, és javították ki a hibát - végül májsejtté alakították, hogy ellenőrizzék az eredményt.

A tudósok elmondták: a májsejtek tökéletesen működtek, genetikai mutációnak nyomát sem mutatták, vagyis az eljárás sikeres volt. Sőt, a sejteket egerekbe is beültették, ahol a beavatkozás után 6 héttel sem volt velük probléma. A módszer azonban egyelőre nagyon kezdeti stádiumban jár, és már több aggály is felmerült vele szemben - ezeket próbálják majd eloszlatni a tudósok a további kísérletek során.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 11:03, péntek | Belföld

A szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek,

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.