Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyetemisták ötleteit várják az okos városért

Egyetemisták ötleteit várják az okos városért

Kötetlen pálya - utak az okos városba címmel hirdettek pályázatot egyetemistáknak, akiktől olyan városfejlesztési elképzeléseket várnak, amelyek a közlekedési dugók enyhítésére, a parkolási helyzet megoldására vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére javasolnak újszerű megoldásokat.

Az IBM pályázatára elsősorban leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok jelentkezését várják, de a felhívás bármely, felsőoktatásban tanuló diák számára nyitott.

A pályázók feladata, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írják, a világ nagyvárosaiban egyre inkább elterjednek az 'okos város'-t jellemző megoldások, Rio de Janeiróban például időjárás-előrejelzés biztosítja a közlekedésbiztonságot, a szingapúri forgalmi dugókat valós idejű forgalomkövetés segítségével csökkentik, Birminghamben pedig mobil alkalmazás segít parkolóhelyet találni.

A világszerte hasonló gondokkal küzdő nagyvárosokban egyre gyakrabban használják ki a modern technológiák nyújtotta innovatív lehetőségeket, a Gartner amerikai piackutató szerint 2015-ig világszerte már több mint négymillió speciális - például szenzorokból, járművekből, áramszolgáltatóktól, rendőrségtől származó - adatokat elemző szakemberre lesz szükség.

Az informatikai cég pályázatával most közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit. A verseny az IBM Magyarország Facebook-oldalán fut, ahol a felhívás is olvasható, és ahol a legjobb pályaműveket a nagyközönség is láthatja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.