Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyféle tankönyv maradna?

Egyféle tankönyv maradna?

A kormány a tankönyvellátás területén az államnak a korábbinál nagyobb szerepet szán, de csak a végleges döntés megszületését követően lehet érdemi válaszokat adni a megújítás részleteire – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága.

A lap azt firtatta, amit egy szakmai fórumon többen is hangoztattak, vagyis hogy a tankönyvkiadás államosítására készül-e a kormányzat, s egyes évfolyamokon egy tankönyv lesz-e egy tárgyból az egész országban.

Utóbbi kapcsán az államtitkárság közölte: a tananyag egységes tartalmi szabályozása feleslegessé teszi a jelenleg átláthatatlan, a valódi választás lehetőségét korlátozó tankönyvválasztékot. A Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerben történő bevezetése pedig kellő időt biztosít a jó színvonalú tankönyvek elkészítésére. „Az egy évfolyam, egy tárgy, egy tankönyv híreszteléssel a kormány nem foglalkozik” – közölte az Emmi. A fórumon azt is sérelmezték, hogy sem a tankönyvellátás, sem a kiadás változásai kapcsán nincsenek érdemi egyeztetések. Az államtitkárság szerint több ízben is folytattak egyeztetéseket.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke azt mondta a lapnak, hogy a tankönyvkiadás államosítása esetén több kiadónak is be kell fejeznie a működését. Szarvas-Ballér Judit hiányolta az információkat arról, hogy hogyan történne az államosítás. Nem ismert, hogy cégeket vásárolnának-e meg, újat hoznának létre, vagy hagynának valamilyen szerepet a jelenlegi kiadóknak. Veszélyesnek ítélte, hogy a kísérleti tankönyveket a gyerekeken próbálják ki. Nem tudni, hogy ezt csak egy-egy, vagy több tantárgyból, felmenő rendszerben, vagy az összes évfolyamon tennék-e meg.

A TVOT elnöke felidézte, hogy augusztusban Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár még úgy nyilatkozott: nincs szó a tankönyv-előállítás államosításáról. Szeptember végén egy kormányhatározat már egy „egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszer” kialakítását jelentette ki. Balog Zoltán tárcavezető egy olyan javaslat kidolgozását kezdeményezte, amely már a következő tanévben kipróbálná az állami fejlesztésű új kísérleti tankönyveket és digitális tananyagokat. A TVOT elnöke szerint erre kiírtak egy 2,6 milliárdos TÁMOP pályázatot, melynek kerete 4 milliárdra emelkedett.

Radó Péter oktatáskutató kifogásolta: a tartós tankönyvekbe nem lehet írni a gyerekeknek, az ilyet szerinte nem lehet tankönyvnek nevezni. Az államtitkárság szerint a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tartós tankönyvek más országokban beváltak, s mivel mások is használják, így nem funkcionálhat munkafüzetként.

Sajtóértesülések szerint 53 milliárdot áldozna a kormány a tankönyvgyártás és -ellátás állami kézbe vételére, amely összeg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének számításai szerint a könyvkiadás korábbi 60 esztendei támogatásával egyenlő.

„Történelemből, magyarból és talán földrajzból is hamarosan egyetlen kötelező állami tankönyvet fognak bevezetni” – vélte a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miklósi László szerint ez visszalépés, mivel szakmailag, módszertanilag és etikailag sem lehet kiállni amellett, hogy egy tantárgyat egyetlen egy tankönyvből lehet csak tanítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.