Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. November 14. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV, amelyek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV csütörtöki közleménye szerint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak.

A két szervezet hasonló módját választotta a törvénytelen gazdagodásnak: a hivatalos gumiabroncs-kereskedelmet folytató, illetve műanyag granulátum értékesítésben is érdekelt társaságok alá céghálózatot építettek, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a közvetlenül az Európai Unió területéről vásárolt gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be.
Ezzel a módszerrel mentesítették magukat az áfa-fizetés alól, így jelentős haszonhoz jutottak, illetve nagy versenyelőnyt szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben.

A céghálózat alján, az elkövetők által a háttérből irányított cégek biztosították a fiktív számlákat a tényleges kereskedelmi tevékenységet folytató társaságoknak. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint egymilliárd forint fizetendő áfát tüntettek el.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, járőrök és a NAV MERKUR bevetési egysége bevonásával országos – a határokon is átnyúló – akciósorozatban számolták fel a két elkövetői kört. Hetvenkét helyszínen tartottak házkutatást. A külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Németországban és Belgiumban is zajlottak kihallgatások és házkutatások.

A nyomozók tizennégy gyanúsítottat hallgattak ki, valamint bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zároltak, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le másfél milliárd forintot maghaladó értékben.

A bűnszervezet tagjai közül három ember letartóztatásáról döntött a Székesfehérvári Járásbíróság.

Címkék: áfa, bűnbanda, csalás, csaló, gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.