Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre elterjedtebb az önkéntes munka hazánkban

Egyre elterjedtebb az önkéntes munka hazánkban

A hazai önkéntesek száma magas, azonban Magyarországon a tevékenység még nem vált a mindennapok szerves részévé. A kormányzat önkéntességet támogató lépései, a Nemzeti Önkéntes Stratégia kidolgozása, a jogszabály módosítások, és az érettségi megszerzéséhez kötelező 50 órás közösségi szolgálat bevezetése kedvez a tevékenység terjedésének, ennek ellenére további támogató lépések szükségesek. A Rádió Orient műsorában F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője mutatta be a hazai önkéntesség helyzetét és jövőjét.

A magyarországi felmérések a hazai önkéntességének népszerűségéről tudósítanak. A KSH 2011-es vizsgálata szerint a lakosság 40 százaléka kapcsolódik be az önkéntes tevékenységbe. A Rádió Orient műsorában F. Tóth András elmondta, a felmérés szerint a 60 éves korosztály a legaktívabb. „Az önkéntességet szűkebben lehatároló vizsgálatok alapján a 30-40 éves korosztály a legaktívabb. Az önkéntes tevékenység száma magas, azonban ki kell emelni, hogy az emberek többsége csak alkalmanként kapcsolódik be az önkéntes munkába. A lakosság részéről szemléletformálódás és nagyfokú érdeklődés észlelhető, azonban a lehetőség még nem vált a mindennapok részévé. Ellenben Nyugat-Európában sokkal tudatosabb a tevékenység végzése, sokkal többen kapcsolódnak a szervezetekhez” – hangsúlyozta az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége pozitívan értékelte a kormányzat önkéntességet támogató kezdeményezéseit. A fiatalok és az idősek bevonása kiemelt feladat, a Nemzeti Önkéntes Stratégia külön hangsúlyozza a csoportok aktivizálásának fontosságát. „Az érettségi megszerzéséhez szükséges 50 órás önkéntes munka kötelezővé tétele komoly kockázatot hordoz. A fogadó szervezetek és az oktatási intézmények alkalmasságának, valamint a programok minőségének garantálásához komolyabb összefogásra van szükség” – emelte ki a vendég.

„A fiatalok kompetenciái olyan formában fejlődnek az önkéntes tevékenység révén, amit a hagyományos iskolai oktatás nem tud megközelíteni” – emelte ki az előnyöket F. Tóth. Az alapítvány vezetője elmondta, a lehetőség komoly előnyöket jelent az elhelyezkedésben. A fiatalok pontosan látják az önkéntesség fontosságát és előnyét, éppen ezért kialakulóban van a tudatos önkéntesek köre. „A hazai kiválasztásban még nincsen kiemelt szerepe az önkéntes tevékenységnek, azonban a gyakorlati tapasztalatot keresik a munkaadók” – jelentette ki a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, a tevékenység a munkanélküliek számára átmeneti állapotot ad, amely segíti a munkaerőpiacra való visszatérést. „Az önkéntesség védett környezetet és fokozatos tanulási lehetőséget biztosít. Így a tevékenység a munkaerőpiac sikeres eszközévé válhat. A kérdés egyedül a támogató környezet minőségén múlik” – emelte ki F. Tóth.

A hazai önkéntességet 2002 óta koordináló Önkéntes Központ Alapítvány a jogszabályok véleményezése mellett internetes adatbázist üzemeltet az önkéntes lehetőségekről. F. Tóth elmondta, minden szervezet regisztrálhatja magát, így a magánszemélyek könnyedén tájékozódhatnak. „A munkalehetőségek változatosak, a rendezvényszervezéstől a szociális ellátásig mindennel találkozhatunk. A legnépszerűbb tevékenységek között a gyermekvédelemmel, a környezettel és az állatokkal kapcsolatos munkák vannak” – mutatta be a programokat a vendég.

F. Tóth András kiemelte, Közép-Kelet-Európában egyedülállóként Magyarország az uniós fejlesztések szerves elemeként kezeli az önkéntességet. Az Önindító program első fázisa 2009 és 2011 között zajlott. A projekt az önkéntes centrumok kialakítását és megerősítését támogatta. A második fázisban kibővül a magyarországi önkéntességet támogató infrastruktúra: a lakossághoz még közelebb, helyi szinten alakulnak önkéntes centrumok – magyarázta a fejlesztés menetét a vendég.

Az idős korosztály lelkesedése és elkötelezettsége nagyon magas az önkéntesség felé. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint nehéz a réteg megszólítása és bevonása a programokba. F. Tóth elmondta, az alapítvány nemzetközi szervezetekkel működött együtt a jó tapasztalatok megismerése érdekében. „Elképesztően nagy kiaknázatlan lehetőségek vannak Magyarországon ezen a téren. Az idős korosztály szellemi kapacitása lehetővé tenné a tanácsadó szerepbe való bevonást” – emelte ki a vezető.

A Rádió Orient vendége fontos eredményként beszélt a Nemzeti Önkéntes Stratégia megszületéséről. A stratégia a civil, az egyházi és az üzleti szervezetek bevonásával készült el. A dokumentum keretbe foglalja azokat a teendőket és a prioritásokat, amelyekkel 2020-ig tovább növelhető a hazai önkéntesek száma. „Komoly gazdasági tényezőről van szó, ezért a szabályozási és a támogatási környezetnek segítenie kell a szervezetek és a magánszemélyek egymásra találását. A jövőben további rendelet- és törvénymódosítások szükségesek, mivel az egyes ágazati szabályozásokban jelentős fékek vannak”- zárta szavait a vendég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben