Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 18. 05:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI

Elárverezik a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készült fotót

Elárverezik a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készült fotót

Elárvereznek egy fotót a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről és egy szemtanú kézzel írt beszámolóját Nagy-Britanniában.

A fekete-fehér felvétel pontosan aznap reggel készült, amikor 1912. április 14-én éjszaka a Titanic hullámsírba merült az Atlanti-óceánon.

A fotót és a kézzel írt beszámolót a Prinz Adalbert tengerjáró gőzős főpincére, M. Linoenewald készítette, a hajó órákkal a Titanic elsüllyedése után haladt el a jéghegy mellett. Akkor még nem tudták a hajón, hogy a Titanic szerencsétlenül járt - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

A német pincér leírta, hogy vörös festék volt látható egy hatalmas jéghegyen. (A Titanic vízszint feletti oldalát vörösre festették.)

"Azon a napon, amikor a Titanic elsüllyedt, a Prinz Adalbert gőzős elhaladt egy jéghegy mellett, amelyet ez a fotó ábrázol. A Titanic katasztrófájáról akkor még nem értesültünk. A jéghegy egyik oldalán jól látható vörös festék, amely úgy tűnik úgy keletkezhetett, hogy egy hajó súrolta a jéghegyet. SS. Prinz Adalbert Hamburg America Line" - olvasható a feljegyzésben, amelyet a főpincér mellett a hajó legénységének három másik tagja is aláírt.

Mind a felvételt, mind a feljegyzést később átadták a Burlingham, Montgomery and Beecher brit ügyvédi irodának, amely a Titanicot működtető White Star cég nevében járt el a katasztrófa után.

Amikor az 1523 ember halálát követelő szerencsétlenség hivatalos vizsgálata lezárult mindkét bizonyítékot bekeretezték és az ügyvédi iroda tanácskozótermének falára függesztették. Egészen addig ott volt, amíg 2002-ben a cég beszüntette működését.

Az irodát működtető négy egykori partner bocsátja most árverésre a történelmi dokumentumokat, amelyek értékét a Henry Aldridge and Son of Devizes aukciósház 10-15 ezer font közöttire becsüli.

A jéghegyről készült felvétel megjelent Walter Lord 1955-ben kiadott A Night to Remember című könyvében, amelyet a tragédiáról készült fontos forrásmunkának tartanak.

Címkék: átverés, fotó, képe, Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára