Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 24. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Elbúcsúzhatnak munkájuktól, ha jön az adóemelés?

Elbúcsúzhatnak munkájuktól, ha jön az adóemelés?

Ezer ember elbocsátásával járhat a chipsadó bevezetése az ágazati érdekképviselet szerint.

A hírTV Bruttó című gazdasági magazinjában az egyik ismert édességgyártó vezetője arról is beszélt, hogy ő is megvált már több munkatársától. Januártól a közterhet újabb termékekre vetik ki, miközben maradt kiskapu a szabályozásban.

A Ziegler Ostyagyárban már csak húszan dolgoznak. Három munkást küldtek el a chipsadó – hivatalos nevén a népegészségügyi termékadó – bevezetése óta eltelt két hónapban. A sós készítmények forgalma 40-50 százalékkal, az édeseké pedig 15-20 százalékkal esett vissza. Januártól újabb adóemelés jön, ami újabb elbocsátásokkal járhat a magyar tulajdonú családi vállalkozásnál. „Ha tartósan nem áll vissza a forgalmunk, akkor kénytelenek leszünk ezzel élni” – vélekedett Ziegler János a Bruttónak.

2012-től chipsadó terheli az ízesített söröket, a palackozott long drinkeket, vagyis az üdítőhöz kevert röviditalokat. Az előzetes számítások szerint ezer ember veszítheti el a munkáját az ágazatban a különböző adóemelések következtében.

Folláth Györgyné, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: ha január 1-jétől 27 százalék lesz az áfa, az megint fogyasztói árnövekedést jelent, illetve értékesítéscsökkenést. Kiemelte: ez elsősorban azon gyártókat fogja érinteni, akik belföldön értékesítenek kizárólag, tehát nem exportálnak. Ezek a magyar kis- és közepes méretű vállalkozások – fűzte hozzá.

Kulcsár Balázs 12 hektáron gazdálkodik, a családi vállalkozás szörpöket, lekvárokat állít elő. A magas gyümölcstartalom miatt a biogazdaság nem fizet chipsadót a termékei után. Megússzák az adót azok a szörpgyártók is, akik alig használnak gyümölcsöt, ha a készítményt nem cukorral ízesítik.

A kormány 30 milliárd forint bevételt vár a népegészségügyi termékadóból 2012-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.