Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Április 07. 15:50, kedd | PR

Élelmiszerbiztonsági szaktudás – A HACCP oktatásról

Élelmiszerbiztonsági szaktudás – A HACCP oktatásról

Életünk – akár észrevétlenül is – folyamatos tanulás. Új ismeretek, impulzusok, élmények. Ha már egyébként is ezzel telnek éveink, érdemes lehet ezt formába is önteni.

Manapság számos rendkívül hasznos, teljesértékű szakmát/hivatást adó képzéssel találkozhatunk. Ilyen a HACCP oktatás is. De miről is szól és miért éri meg?

Rendszerszintű higiénia

Ez az öt betű tulajdonképpen egy rendszert takar. A rejtély feloldásához érdemes a mozaikszó elemeit boncolgatnunk. Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok. Ez alapján sok mindenre vonatkozhatna, ám ebben az esetben egy kifejezetten élelmiszerhigiéniai, élelmiszer-biztonsági rendszerről van szó, mely az ellátási iparágban szükséges előírásokat és tevékenységi normákat szabályozza. Alapvetően egy megelőző, preventív higiéniai rendszer, mely a „termőföldtől az asztalig” kíséri az élelmiszereket, melynek fontos elemei a veszélyelemzés és az alkalmazott ellenőrzés.

Élelmiszerbiztonság az oktatásban

A fent nagy vonalakban körülírt rendszer működésének fenntartásáért jól képzett HACCP szakértők felelnek, akik különböző képzéseken és HACCP oktatásokon szerezhetik meg a szükséges képesítést. A gyakorlatorientált képzések mindazok számára hasznosak lehetnek, akik szívesen vennének részt az üzletek, vállalkozások HACCP rendszerének kialakításában. Az ismeretanyag tematikus és jól felépített.

Habár a képzés jórészt gyakorlati alapokon nyugszik, az elméletet sem szorítja háttérbe. A résztvevők megismerhetik és értelmezhetik az érvényes előírásokat, a jó higiéniai és jó gyártási gyakorlat elemeit. Erre építve aztán konkrétan megismerhetik a HACCP-rendszer kiépítésének, működtetésének és felügyeletének gyakorlatát. Ezen a képzésen keresztül tehát szó szerint piacképes szakirányú végzettséget szerezhetnek a résztvevők.

Miért éri meg? – HACCP hosszútávon

Bizonyos iparágak folyamatosan stabil lábakon állnak, nem kell féltenünk őket a hirtelen bezuhanástól, ellehetetlenedéstől. Többek között ide tartozik az élelmiszeripar is, hiszen a társadalom, az emberek ellátási lánca egy percre sem állhat le. Alapvető szükségletként folyamatosan jelen van, a termelésnek muszáj lépést tartania a vásárlói igényekkel. Ennek értelmében tehát egy ehhez az iparághoz kötődő szakirányú végzettség – esetünkben egy HACCP rendszergazdai képesítés megszerzése – egy kifejezetten biztos és hosszútávú szakmát kínál, melyre folyamatosan szükség lesz.
Az élelmiszerek a mindennapi élet esszenciális kellékei, így fontos a rájuk vonatkozó higiéniai szabályok kialakítása, nyomon követése és betartása. A HACCP oktatás során elsajátítható élelmiszer-biztonsági rendszerre vonatkozó szakmai tudás tehát kulcsfontosságú tevékenységekhez kapcsolódik, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy ezen területen tevékenykedő szakemberként nem kell majd aggódnunk a mindennapi kenyerünkért, emellett pedig tehetünk róla, hogy másnak se kelljen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.