Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Április 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elemző: a jegybank programja nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat

Elemző: a jegybank programja nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat

Az MNB kedvezményes hitelprogramot hirdetett meg a kis- és középvállalkozási szektort megcélozva. A hitelprogram három pillérre épül, az első két pillér a kkv-k finanszírozási helyzetének segítését, a harmadik az ország külső adósságának és így sérülékenységének csökkentésével párhuzamosan a jegybank kéthetes kötvényállományának mintegy 1000 milliárd forintos csökkentését irányozza elő.

A program korlátozott mérete miatt nem fokozza jelentősen a stabilitási kockázatokat, ugyanakkor rövidtávon nem okoz érdemi gazdasági növekedést sem, mivel a hatására önmagában nem várható markáns fordulat a beruházások területén - mondja Suppan Gergely a Takarékbank senior elemzője. Egyes vállalkozásokat ugyan ösztönözhet beruházásra, valamint az alacsonyabb tőkeköltség miatt növekedhet a pozitív megtérülésű projektek száma, a beruházások érdemi fordulatához azonban a keresleti oldal javulása is szükséges. Amennyiben erre sor kerül, a program valóban hozzájárulhat a beruházások élénküléséhez. A kkv-k alacsonyabb adósságszolgálati terhei miatt javulhat a bankok hitelportfoliójának minősége, a programban részt vevő kkv-k fizetési képessége, a csökkenő kamatterhek pedig középtávon javíthatják az érintett kkv-k versenyképességét illetve a felszabaduló cash-flow hatására elősegíthetik a későbbi beruházási szándékokat. A javuló hitelportfoliók csökkenthetik a hazai bankok kockázati felárát, bár ennek mértékét még korai megbecsülni. Kérdéses ugyanakkor, hogy a jelenlegi gyenge forintárfolyam mellett megéri-e forintra váltani a devizahiteleket (lásd a II. pillért).

Az ország rövid lejáratú külső adósságának csökkenése, valamint a devizatartalékok mérsékelt leépítése kb. 30-40 milliárd forinttal csökkentheti az MNB költségeit, végső soron az államháztartás hiányát, így hozzájárulva a költségvetési és államadósság pálya fenntarthatóságához, ami kismértékben csökkentheti az ország kockázati felárát is. Lényeges, hogy nem kerül sor a kéthetes kötvényállomány adminisztrációs korlátozására, mivel ez a devizatartalékokkal együtt automatikusan csökken.

I. pillér: Az MNB a hitelintézetek bevonásával átmeneti jelleggel, korlátozott mennyiségben, kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak. A program keretösszege 250 milliárd forint, a jegybanki hitel kamata 0%. A programban részt venni kívánó hitelintézeteknek a kedvezményes kamatozású jegybanki hitelt fix feláron kell a kkv-k számára tovább adni, amelynek felára maximum 2% lehet. Ennek eléréséhez szükség lehet garanciaprogramok igénybevételére is. Erről és a program további részleteiről az MNB tárgyalást kezdeményez a hitelintézetekkel. Az MNB célja, hogy a kedvezményes hitelek kizárólag azokban az ágazatokban és azokat a kis- és középvállalati adósokat érjék el, amelyek egészséges üzleti modellel rendelkeznek és növekedni szeretnének.

II. pillér: Az MNB - szintén a hitelintézetek bevonásával - átmeneti jelleggel, korlátozott mennyiségű, kedvezményes refinanszírozási hitelt kíván folyósítani kkv adósok fennálló devizahiteleinek forintra konvertálásához. A program keretösszege 250 milliárd forint, a jegybanki hitel kamata 0 százalék, a maximális felár szintén 2 százalék. Annak érdekében, hogy az érintett devizahitelek forintra konvertálása ne okozzon volatilitást a forint árfolyamában, a jegybank a végtörlesztés esetén alkalmazott eljárást követi: a hitelek devizakonverziójához a hitelintézetek számára devizát bocsát rendelkezésre piaci áron a devizatartalék terhére annak feltételével, hogy a hitelintézetek vállalják, hogy abból a rövid lejáratú külföldi forrásaikat fizetik vissza. Így az ország rövid devizatartozásai és devizatartaléka ugyanolyan mértékben csökkennek, vagyis Magyarország devizatartalék-megfelelése változatlan marad.

III. pillér: Az MNB a Kormánnyal és a hitelintézetekkel közösen programot dolgoz ki a gazdaság sérülékenységének csökkentésére. A program az ország rövid külső adósságának 1000 milliárd forintos csökkenését célozza meg, ami - az eddig is alkalmazott szabályoknak megfelelő módon – mérsékli a jegybank devizatartalék-igényét. Ezzel párhuzamosan a kéthetes MNB-kötvény állománya – a jegybank elsődleges célja és a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül - 3600 milliárd forintra csökken. A program során a tartalék-megfelelést az biztosítja, hogy az MNB devizaeszközének felhasználása és az egy éven belül lejáró külföldi adósság azonos mértékben csökken. A program során egyúttal az ország bruttó külső adóssága is mérséklődne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el