Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2013. Október 22. 08:54, kedd | Belföld
Forrás: InfoVáros | Tollár Sándor

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

Ötvenhatos forradalom 57. évfordulóján

Október 23-án az 1956-os forradalom 57. évfordulóján a szabadság ünnepére emlékezünk. Azokra az emberekre, akik néhány nap leforgása alatt hétköznapi emberekből, munkásokból, földművesekből, egyetemistákból hirtelen forradalmárok, mártírok, hősök lettek.

1956 napsütéses októberében történelmi választás elé került a magyar társadalom. Több mint egy évszázaddal 1848. március után ismét eljött a „most vagy soha!” pillanata. Az 1956-os forradalomnak olyan erős és széles társadalmi háttere volt, hogy méltán beszélhetünk a magyar nép egységes és félreérthetetlen állásfoglalásáról. Az ország lakosságának elsöprő többsége a szabadság és függetlenség oldalán állt. Ötvenhat talán legtalálóbb elnevezése: az élet forradalma! Nem egy ideológiáé, nem egy eszményé. Az elemi erejű lázadás azért tört ki, hogy normálisan lehessen élni az életet. Ötvenhat álma a nemzetnek a szabadságról szóló közös nagy álma. És azt az álmot a fiatalok álmodták meg a legszebben.

956-ot a nemzet forradalmának is nevezik. És méltán, mert nem egy összeesküvő csapat szervezte, hanem a társadalom minden rétege képviseltette magát, és az volt a közös bennük, az emberek eljutottak odáig, hogy azt mondják: elég volt! Mindenkinek elege volt a megaláztatásból, a hazugságra épült rendszerből!

Ötvenhét év telt el, s immár huszonkét éve közösen, nyilvánosan emelt fővel ünnepelünk ezen a napon, a forradalom évfordulóján. Ma is vannak még köztünk ’56 túlélői, ők emlékeztetnek minket még arra, hogy nem letűnt időkről beszélünk, hanem mindez még élő valóság.

1956 igazolta azt a felismerést, hogy a magyar nép csak úgy teremtheti meg a maga természetének, sajátosságainak, hagyományainak megfelelő és a kor kívánalmait is kielégítő egészséges társadalmi rendjét, ha azt a demokrácia, az egyéni és közösségi jogok védelmére, a nemzet önbecsülésére és minden irányban érvényesülő türelemre építi.

A forradalom nagy tanulsága, hogy a fegyverek és a pénz zsarnokságával szemben csak egy védekezés van: az emberség, a szolídarítás, a nemzeti összefogás hármas ereje.

Erre szavazott tetteivel 1956 magyarsága!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Végéhez közeledik a parlagfűszezon

A lehűlés és az eső hatására a parlagfű pollenszórása a végéhez közeledik - közölte a tisztifőorvosi Facebook-oldal kedden.

2020. Szeptember 29. 17:54, kedd | Belföld

Országos tisztifőorvos: kedvezően változott a járvány dinamikája

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2020. Szeptember 29. 17:00, kedd | Belföld

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

Magyar kutatók munkájáról jelent meg cikk a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Review Chemistryben, amelyben a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként keletkezett az élet.