Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 30. 09:01, péntek | Helyi
Forrás: http://www.kisalfold.hu/

Elhunyt Gimesi Szabolcs

Elhunyt Gimesi Szabolcs

Két cikluson keresztül irányította Sopron városát az egykori polgármester.

A jogász végzettségű Gimesi Szabolcs pályája kezdetén, a tanácsi rendszerben a közigazgatásban, majd a Fertő–Hanság Nemzeti Parknál tevékenykedett. A rendszerváltás utáni második helyhatósági voksoláson, 1994-ben választották meg soproni polgármesternek.

A Szövetség Sopronért Egyesület tagjaként a megyei jogú városok élén akkor ő volt az egyetlen olyan polgármester, aki nem valamelyik párthoz, hanem civil szervezethez tartozott. Két cikluson át, egészen 2002-ig töltötte be városvezetői posztját.

Munkásságát végigkísérte a jó értelemben vett civilség: Sopron érdekeit nézte, s nem akart pártcsatározások részesévé válni sem helyi, sem országos szinten. Alapelve volt, hogy saját lábán kell megállnia a városnak. Gyakran idézte Sopronyi-Thurner Mihály, a nevezetes népszavazás polgármesterének gondolatát: „csak olyan folyóba lépjünk, aminek a kövét még látjuk".

A Kisalföldnek 2000 decemberében adott interjújában Gimesi Szabolcs így fogalmazott: „Sokan úgy tartják, lendületesebben is haladhatnánk, ám én a kicsi, de biztos lépések híve vagyok. A kiszámítható, hosszú távú fejlődést kell előnyben részesíteni, viszont a politika ciklusokban gondolkodik. E kettő összehangolása az igazi művészet."

A 2002-es helyhatósági választásokon viszont már nem indult. A Kisalföldnek akkor így nyilatkozott: „Amikor nyolc éve először indultam, igazán nem is tudtam, mire vállalkozom. Az évek során aztán megtapasztaltam, milyen érzés nagy problémákkal szembenézni, álmatlanul forgolódni, s milyen az, amikor a politikusnak nincs magánélete." A polgármester akkor a Kisalföld kérdésére adott válaszában annak a reményének adott hangot, hogy négy évvel korábban tett választási ígéretének még eleget tehet, azaz visszaszerezheti a Globex-ügyben elvesztett vagyont.

Ez sajnos csak részben sikerült. 2002 júliusában a polgármester így fogalmazott: „vegyesek az érzéseim, örülök, hogy sikerült pontot tenni az ügy végére, ugyanakkor való igaz, nem sikerült elérnünk azt az árat, amit szerettünk volna". „Az én lelkiismeretem tiszta; nyugodt vagyok, úgy érzem, mindent megtettünk, amit lehetett az önkormányzat helyzetének stabilizálására. A perek még évekig eltarthatnak, talán a következő önkormányzati ciklus végére nyugszanak majd meg a kedélyek."

Polgármestersége után több civil szervezet munkáját segítette és a Soproni Evangélikus Egyházmegye felügyelője, a zsinat alelnöke volt.

Gimesi Szabolcs, a rendszerváltás utáni második és harmadik ciklus soproni polgármestere – nyugodjék békében!

Korábban:

"Szomorúan, de biztos reménységgel adjuk tudtul, hogy dr. Gimesi Szabolcs, a Soproni Evangélikus Egyházmegye volt egyházmegyei felügyelője, a Soproni Evangélikus Egyházközség másodfelügyelője, a Zsinat volt alelnöke 2015. október 28-án éjjel csendesen meghalt."

"Temetéséről később intézkedik a család. Imádságunkban emlékezzünk meg róla, és gondoljunk szeretteire!" - adta hírül az evangelikus.hu.

Gimesi Szabolcs 1994-2002 között volt Sopron polgármestere.

A csütörtöki közgyűlés keretében a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg az egykori polgármesterről. A városházára pedig kikerült a fekete zászló.


A nyitókép: Gimesi Szabolcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.