Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Július 18. 11:07, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Elindult első útjára a GYSEV Wagner-mozdonya Sopronból

Elindult első útjára a GYSEV Wagner-mozdonya Sopronból

Magyarország egyetlen zenélő mozdonya mostantól a zeneszerző világszerte ismert dallamát, a Walkürök lovaglását játssza a vasútállomásokon megálláskor.

Elindult első útjára a GYSEV Wagner-mozdonya szerdán Sopronból a budapesti Keleti pályaudvarra.

Richard Wagner életművére a tematikus mozdonnyal hívja fel az utazók figyelmét a GYSEV, és tiszteleg egyúttal a német zeneszerző születésének 200. évfordulója előtt - mondta Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a szerdai átadási ünnepségen Sopronban.

Az idei Wagner–évben készült mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, amelyre arany színnel került rá a stilizált Wagner portré. Szintén arany és fehér betűkkel gravírozták rá a zeneszerző nevét és a 200-as számot. A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista közismert operáira, A bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal.

A vasúttársaság 2011-ben, a Liszt-évben a magyar zeneszerzőnek állított emléket születése 200. évfordulóján. Most azt a tematikus mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá. Az utazóközönségnek Liszt zenéjétől is búcsúznia kell: a mozdony a II. Magyar Rapszódia helyett mostantól a zenetörténet egy másik, világszerte ismert dallamát, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.

Címkék: GYSEV, mozdony, Wagner

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.