Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2011. Július 25. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a májrák

Elkerülhető a májrák

Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit.

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májcirrózisa alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit. Az időben felfedezett daganat megműthető, az idejében megkezdett terápia számottevően jobb életkilátásokat nyújt.

Társadalmi tudatformálás a családi tragédiák megelőzéséért

A közöttünk élő májrákos betegek egy jelentős része még nem tud betegségéről, mert náluk egyelőre nincsenek tünetei, közülük nagyon sokan valószínűleg túl későn is fognak értesülni a bajról, mert nem jutnak el rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokra. A 2011-ben meghirdetett sajtókampánnyal ezen igyekeztek változtatni. Az országszerte dolgozó szerkesztőségektől beérkezett 29 pályamunka értékelése és a díjátadás mellett e problémát járjuk körbe a 2011. július 28-i sajtótájékoztatón.

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt, a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával lebonyolított sajtókampányt lezáró, a májzsugorodás és a májrák hazai problémáit középpontba helyező sajtótájékoztatóra csütörtökön kerül sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 07:00, szerda | Belföld

Tizenegy év börtönre ítélték a bátai gyilkossággal vádolt férfit

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék kedden azt a férfit, aki 2019-ben megölte barátját a Tolna megyei Bátán - közölte a törvényszék az MTI-vel.

2020. Szeptember 30. 06:00, szerda | Belföld

Magyar koncertfilm nyerte a velencei televíziós fesztivál Arany Oroszlánját

A Concerto Budapest koncertfilmje nyerte a velencei televíziós fesztivál (Venice TV Awards) Arany Oroszlán díját az előadóművészeti filmek kategóriájában.

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Végéhez közeledik a parlagfűszezon

A lehűlés és az eső hatására a parlagfű pollenszórása a végéhez közeledik - közölte a tisztifőorvosi Facebook-oldal kedden.