Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 25. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a májrák

Elkerülhető a májrák

Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit.

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májcirrózisa alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit. Az időben felfedezett daganat megműthető, az idejében megkezdett terápia számottevően jobb életkilátásokat nyújt.

Társadalmi tudatformálás a családi tragédiák megelőzéséért

A közöttünk élő májrákos betegek egy jelentős része még nem tud betegségéről, mert náluk egyelőre nincsenek tünetei, közülük nagyon sokan valószínűleg túl későn is fognak értesülni a bajról, mert nem jutnak el rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokra. A 2011-ben meghirdetett sajtókampánnyal ezen igyekeztek változtatni. Az országszerte dolgozó szerkesztőségektől beérkezett 29 pályamunka értékelése és a díjátadás mellett e problémát járjuk körbe a 2011. július 28-i sajtótájékoztatón.

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt, a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával lebonyolított sajtókampányt lezáró, a májzsugorodás és a májrák hazai problémáit középpontba helyező sajtótájékoztatóra csütörtökön kerül sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.