Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2011. Július 25. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a májrák

Elkerülhető a májrák

Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit.

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májcirrózisa alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit. Az időben felfedezett daganat megműthető, az idejében megkezdett terápia számottevően jobb életkilátásokat nyújt.

Társadalmi tudatformálás a családi tragédiák megelőzéséért

A közöttünk élő májrákos betegek egy jelentős része még nem tud betegségéről, mert náluk egyelőre nincsenek tünetei, közülük nagyon sokan valószínűleg túl későn is fognak értesülni a bajról, mert nem jutnak el rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokra. A 2011-ben meghirdetett sajtókampánnyal ezen igyekeztek változtatni. Az országszerte dolgozó szerkesztőségektől beérkezett 29 pályamunka értékelése és a díjátadás mellett e problémát járjuk körbe a 2011. július 28-i sajtótájékoztatón.

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt, a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával lebonyolított sajtókampányt lezáró, a májzsugorodás és a májrák hazai problémáit középpontba helyező sajtótájékoztatóra csütörtökön kerül sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot

2021. November 29. 13:03, hétfő | Belföld

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése

Elindította "Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!" címmel hirdetett országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.

2021. November 29. 11:26, hétfő | Belföld

Szerdán zárul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány

Szerdáig maradt ideje a csaknem egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását; a felmondásoknak szerda éjfélig el is kell eljutniuk a biztosítókhoz