Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 05. 04:59, szombat | Életmód
Forrás: mti

Elkészült az eddigi legpontosabb térkép az univerzumban lévő sötét anyagról

Elkészült az eddigi legpontosabb térkép az univerzumban lévő sötét anyagról

Elkészült az eddigi legpontosabb térkép az univerzumban lévő sötét anyagról. A kutatócsoport több mint 26 millió galaxist vizsgált meg a kutatáshoz.

A térkép segítheti a kutatókat annak megértésében, honnan származik a sötét anyag és abban, hogy többet megtudjanak a sötét energia titokzatos jelenségéről - írja a BBC hírportálja.

A szakértők eredményeiket a nemzetközi Sötét Energia Konzorciumon (DES) mutatták be. Ofer Lahav, a University College London (UCL) munkatársa és a DES kuratóriumának elnöke szerint a térkép betekintést enged az univerzum működésébe. "A sötét energia és a sötét anyag alighanem a tudomány világának legnagyobb rejtélyei közé tartoznak" - tette hozzá.

A kutatók úgy vélik, jóval több sötét anyag van az univerzumban, mint amennyit meg tudtak figyelni az elmúlt 80 évben. Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek szerint az univerzumot 4 százalékban normál anyag, 26 százalékban sötét anyag és 70 százalékban sötét energia alkotja.

A csillagok és galaxisok mozgása arra utal, hogy az univerzumot láthatatlan részecskék, úgynevezett sötét anyag is alkotja. 1998-ban két csillagászcsoport felfedezte, hogy az univerzum tágulása gyorsul, nem pedig lassul, mint ahogyan azt addig hitték. Fizikusok szerint elképzelhető, hogy a gyorsulást az úgynevezett sötét energia okozta. Azóta a megfigyelésekből arra következtettek, hogy a sötét anyag és a sötét energia együttesen az univerzum 96 százalékát teszi ki. A következő kihívás a tudomány számára az volt, hogy megtalálják a módszert arra, hogyan vizsgálják meg ezt a láthatatlan jelenséget.

"Nem mondhatjuk azt egyszerűen, hogy nem tudjuk, mi az. Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy lássuk, miről van szó" - véli Lahav.

A sötét energia kutatása 2004-ben kezdődött, azóta hét ország 26 intézetének 400 tudósa vett részt a vizsgálatokban. A projekt során az égbolt 26 millió galaxisáról készítettek felvételeket a Chilében lévő Blanco teleszkóp segítségével. Ehhez a valaha készült legérzékenyebb kamerát kellett megépíteni. Az 570 megapixeles kamera képes észlelni akár nyolc billió fényévnyi távolságra lévő galaxisok fényét is.

A szakértők azt tanulmányozták, hogyan hajlítja meg a fényt a köztes sötét anyag és ez alapján ki tudták számolni az eloszlását. Abból pedig, hogy idővel hogyan változik az eloszlás, a sötét energia működését tudták felmérni. A galaxisok sűrűségéből és elhelyezkedéséből a kutatócsoport kikövetkeztette a sötét energia és sötét anyag mennyiségét is.

A most bemutatott adatok csupán egyetlen év megfigyeléseiből származnak. A szakértők a tervek szerint az égbolt egy még nagyobb területéről négy további évben fognak adatokat gyűjteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.