Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 10. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült Debrecen zajtérképe

Elkészült Debrecen zajtérképe

Kép: képünk illusztráció

Hosszú távon csökkenhet Debrecenben a környezeti zajszennyezés annak az európai uniós támogatással megvalósult projektnek a folyományaként, amelynek célja a város stratégiai zajtérképének elkészítése volt. Utóbbi olyan várostérkép, ami különböző színekkel, épületekre lebontva ábrázolja a zajterhelés mértékét.

A zajtérkép az előírásban szereplő zajforrásokat veszi figyelembe, elsősorban számításokra épül és tetszőlegesen választott felületnagyság-bontásban, épületről-épületre jeleníti meg a terület tényleges zajterhelését. Az Európai Parlament és Tanács 2002. június 25-én elfogadott 2002/49/EK környezeti zaj értékelésére és kezelésére vonatkozó irányelve fekteti le a stratégiai zajtérkép-készítés alapjait. A fenti irányelv honosításra került a 280/2004 (X.20) Korm. rendeletben. A megfelelő zajtérképek után a stratégiai küszöbértékekkel összehasonlítva számítható a konfliktustérkép, amely megjeleníti a meglevő zajterhelés okozta tényleges problémákat, konfliktushelyzeteket.

A projekt eredményeként olyan adatbázis jött létre, amely áttekintő helyzetképet ad Debrecen környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés. A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülőtér és üzemi zajforrásokkal, külön-külön meghatározva az egész napos és azon belül külön kiemelve az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek a különböző zajforrásoknál. A stratégiai zajtérkép az interneten keresztül is elérhető.

A zajtérképek eredményei alapján meghatározták, hogy Debrecenben mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és zajcsökkentési intézkedési tervet dolgoztak ki ennek kezelésére. Az „intézkedési tervek” kifejezés a környezeti zajjal kapcsolatos problémák és hatások kezelésére kidolgozott terveket jelenti, magában foglalja a zaj szükség szerinti csökkentését. Az intézkedések alapja a stratégiai küszöbérték túllépés mértéke, illetve az érintett lakosok száma.


A zajcsökkentési terv, Debrecen fejlesztési terveinek ismeretében készült, ennek megfelelően a közlekedésfejlesztési tervvel, környezetvédelmi, városrendezési, településszerkezeti tervvel összhangban. A projekt eredményeképpen Debrecenben, hosszú távon csökkenni fog a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósul a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság - áll a település által kiadott sajtóközleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során