Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 03. 13:29, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elkezdődött: piros riasztás kilenc megyére

Elkezdődött: piros riasztás kilenc megyére

Már kora este elkezdődhet a havazás a fővárosban. Az OMSZ kilenc megyére adott ki piros riasztást. A déli órákban már intenzív havazás lesz több déli megyében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Imolán volt a leghidegebb: mínusz 20,9 fok.

Piros riasztást adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 9 megyére. Egyes helyeken 24 óra alatt 30 centimétert is meghaladó hó várható, és több helyen hófúvás is lehet. A havat hozó ciklon a korábban vártnál gyorsabban tolódhat észak felé, így Budapesten már kora este szállingózhat a hó. A reggel 5 órai észlelések szerint az ország déli részén, Borjád, Pécs és Vízvár körzetében már szállingózást jelentettek. Ma reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Imolán volt a leghidegebb, -20,9 fokot mutattak a hőmérők. A szomszédos Jósvafő csupán 1 tized fokkal maradt el: ott -20,8 fok volt. Szombatra virradó éjszaka a havazás a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed.

A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntekre viszont a korábban jelzetthez képest jelenleg kevesebb megyében van érvényben figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint extrém hidegre vonatkozóan már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Négy másik megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – a havazásra vonatkozóan van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget – közölte a kormányszóvivő csütörtökön. Orbán Viktor szerint nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt, ugyanakkor nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások.


40-50 centiméter

Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa péntek délelőtt az MTI-t. A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága.

Minimálisan 10-12 centiméter

Továbbra is változó vastagságú a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, ahol péntek délelőtt még nem volt egyetlen partszakasz sem sportolásra alkalmas; a hétvégén viszont már több településen is tervezik jégpálya kijelölését – jelentette az MTI tudósítója. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel pénteken közölte, a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan 10-12 centiméter, a péntek reggeli mérések szerint azonban még csak 4,5-9 centiméter között váltakozik a jég vastagsága a Balatonon és a Velencei-tavon.

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően mind a Balaton, mind a Velencei-tó vizén megindult a jegesedés, és mindkét tavon folyamatosan változik a jég vastagsága az időjárás függvényében. A vízügy felhívja a sportolni vágyók figyelmét, hogy az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága, ezért kérik, hogy csak a sportolásra kijelölt területeken menjen mindenki a jégre. A péntek reggeli, a parttól 4-10 méterre történő mérések során Siófoknál 6 centiméteres, Keszthelynél is 6 centiméteres, Balatonakalinál 4,5 centiméteres, és a Velencei-tavon Agárdnál 9 centiméteres jégvastagságot mértek a vízügy szakemberei.

Készültség az Észak-Dunántúlon

Elsőfokú jégvédelmi készültség lépett életbe pénteken reggel hat órakor a Dunán Rajkától Szobig, valamint a Mosoni-Duna hajózható, Győr és Vének közötti szakaszán – áll az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében. Intenzív jegesedés kezdődött a Rábán, a Lajtán és a Marcalon, valamint a Répce árapasztón. A vízügyi figyelőszolgálat folyamatosan működik, a jégtörő hajók felkészítése megkezdődött – tudatták.

Otthonában találtak rá

Kihűléstől mentettek meg egy férfit Ófehértón a Máriapócsi rRendőrőrs munkatársai, akik fűtetlen otthonában találtak rá a 65 éves helyi lakosra, az idős embert az önkormányzat közreműködésével a helyi öregek otthonában helyezték el – közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Jár a komp

A Balatonon egyre vastagabbá hízó jég ellenére egyelőre közlekedik a kompjárat Szántód és Tihany között, az azonban az éjszakai fagyok hatásától függ, hogy a következő napokban is el tud-e indulni – tájékoztatta Kovács Miklós, a Balatoni Hajózási Zrt. központi állomásfőnöke az MTI-t pénteken.

A szakember beszámolója szerint a balatoni kompjárat útvonalán a víz állandó mozgása miatt lassúbb a jegesedés, ezért tudták még az elmúlt napokban is elindítani a járatokat. Alapvetően az éjszakai fagyok hatásától függ, meddig tudják tartani a menetrendet.

Reggelente üzemkezdés előtt dől el, hogy beindulhat-e aznap is a közlekedés a tó két partja között – fejtette ki. Hozzátette: a kompok 1-2 centiméteres jégvastagság feltörésére képesek, annál vastagabb jég már sérülést okozhat a hajtóműben.

A balatoni komp jelenleg a szokásos téli menetrend szerint közlekedik, óránként indítva járatokat: Szántódról 7-17 óra között, Tihanyról 7:30 és 17:30 óra között.

Még szerdán esett el

Elesett a háza udvarán és kihűlt egy férfi Mezőkövesden, Miskolcon viszont három ember életét sikerült megmenteni lakossági bejelentés alapján – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a kocsmából hazafelé tartó mezőkövesdi férfi még szerda este esett el a saját udvarán. Feltehetően nem tudott felállni, és mire megtalálták a mínusz 15 Celsius-fokos hidegben, kihűlt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során