Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Október 23. 13:10, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elkezdték Pekingben a harmadik oltás beadását

Elkezdték Pekingben a harmadik oltás beadását

Megkezdték Pekingben a koronavírus elleni harmadik adag védőoltás beadását pénteken, és közben az országban továbbra is a zéró-Covid elv mentén, a szórványosan megjelenő gócok teljes felszámolásával kezelik a járványt.

A kínai fővárosban, amely négy hónap múlva otthont ad a 2022-es téli olimpiai játékoknak, legelőször azok a felnőttek kapják meg az emlékeztető oltást, akikre különösen veszélyes a fertőzés, és legalább fél éve megkapták az oltás második adagját. Harmadik oltásra jelentkezhetnek továbbá mindazok, akik valamilyen módon kapcsolódnak a téli olimpia előkészítéséhez vagy lebonyolításához.

Kína egyes részein még szeptemberben elkezdődött az emlékeztető oltások beadása. A hivatalos jelentések szerint az ország 1,4 milliárdos lakosságának mintegy 80 százaléka már megkapta valamelyik, kínai fejlesztésű védőoltás első két dózisát.

Az országban, ahol a járványt 2020 tavaszára nagyrészt sikerült megfékezni, szórványosan még mindig felbukkannak járványgócok. A legutóbbi góc első eseteit múlt szombaton jelentették az észak-kínai Hszianból. A városban egy belföldi utazáson részt vevő, nyugdíjas házaspárt azonosítottak koronavírus-fertőzöttként. Az ilyenkor bevett, gyors kontaktkutatást követően több tartományban azonosítottak új eseteket. A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt hét során a Mongóliával határos Belső-Mongólia Autonóm Területről, valamint az északnyugat-kínai Kanszuból jelentették, de egy pekingi kerület kockázati besorolását is közepes szintűre emelték, miután ott négy új fertőzöttet azonosítottak. Kanszuban, ahol jelenleg 18 belföldi fertőzésből eredő, aktív Covid-19-es esetet és egy tünetmentes vírushordozót tartanak számon, csütörtökön közel kétezer tanintézményben felfüggesztették a jelenléti oktatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.