Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Ellehetetlenül a háziorvoslás

Ellehetetlenül a háziorvoslás

Korosodó doktorok, a szakma iránt érdektelen vagy külföldre távozó fiatalok, betöltetlen praxisok jellemzik ma a háziorvoslást Magyarországon. Jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ezek közül 132 tartósan betöltetlen - írja a Világgazdaság.

Különösen a hátrányos helyzetű és/vagy kisebb települések nem vonzóak a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, az egyik XVIII. kerületi például majdnem három éve. Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyerek- és felnőtt háziorvost is. A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost. Ezeken a helyeken helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

Közben a mintegy négy és félezer aktív háziorvos közül 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk jelen pillanatban 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik. A fiatal orvosoknak viszont egyre kevésbé vonzó a sok munkával és felelősséggel, de egyre kisebb bevétellel kecsegtető háziorvoslás. A négy hazai orvosegyetemen jelenleg mindössze 68-an választották a háziorvosi szakképzést.

A végzett háziorvosnak pedig – immár évtizedekre visszamenőleges adatok szerint – csak a 25 százaléka áll munkába a végzést követően, de 5-6 év múlva sem sokkal jobb, mindössze 55-60 százalékos ez az arány. „Az évi nyolcvan háziorvos-szakorvosjelölt így akkor is képtelen lenne megoldani az utánpótlás-problémát, ha az egyéb feltételek maradéktalanul vonzóvá tennék ezt a szakmát” – fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során