Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 01. 20:52, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élményterápiás Bátor Tábor gyászoló családok számára

Élményterápiás Bátor Tábor gyászoló családok számára

A Lélekmadár Tábor a Bátor Tábor Alapítvány új kezdeményezése azon családok részére, akik daganatos betegségben veszítették el gyermeküket. Azon túl, hogy a táborban hasonló sorsú családokkal találkozhatnak, és élményterápiás foglalkozások segítik megerősödésüket, gyászterapeuták segítségével kapnak lehetőséget az emlékezésre és a gyászfeldolgozásra.

Magyarországon évente körülbelül 260 gyermeket diagnosztizálnak daganatos megbetegedéssel. A gyermekek 70-75 százaléka gyógyul fel betegségéből, 25-30 százalékuk sajnos meghal. A Bátor Tábor ingyenes élményterápiás programjaiban több mint tíz éve vehetnek részt daganatos és krónikus beteg gyerekek és családjaik. Komoly szakmai előkészítést követően elérkezett az idő, hogy azoknak a családoknak is támaszt nyújtson a tábor, akik elveszítették a küzdelmet a betegséggel.

A mai világban alapvetően megváltozott a halálhoz, a gyászhoz való viszonyunk. A halál tényét tabuként kezeljük, az egészségügy falai közé zárjuk, és a társadalom rosszul értelmezett tapintatból gyakran a gyászolókat is magukra hagyja érzéseikkel, fájdalmukkal. A gyermek-halál ráadásul olyan esemény, amely az élet természetes rendjének ellentmond, megrendítő és nehezen elfogadható.

A gyászolás folyamata valójában sosem ér véget, a gyászon nem lehet „túljutni”. Az elvesztett családtaghoz való kötődés mindig megmarad, csupán a nehéz érzések enyhülnek, elviselhetőbbé válnak.

A Bátor Tábor által szervezett Lélekmadár Tábor egy új koncepcióra épülő speciális segítség. A gyászfolyamatot segítő emlékezés mellett a családtagok az élményterápiás programokon lehetőséget kapnak arra, hogy végre kicsit egymásra és önmagukra is figyelhessenek.

Mivel a gyász hosszú folyamat, ugyanazon családok egy év alatt három, egymásra épülő négynapos turnusban vesznek részt.

A tábor érzelmileg biztonságos helyet nyújt a családoknak, hogy elmeséljék, megosszák történetüket, és beszéljenek érzéseikről. Minden korosztály lehetőséget kap arra, hogy korának és ritmusának megfelelően gyászolhasson. Közösségben, saját rítusokkal segítik az emlékezést és az elengedést a résztvevők számára. Ezek a rítusok az élet üzenetét hordozzák, arra hivatottak, hogy a meghalt gyermekek rövid életét a családok szeretetteljesen ünnepelhessék.

A felkészített önkéntesek által vezetett rekreációs foglalkozásokon ezen kívül a részt vevő gyerekek és szülők megélhetik azt, hogy az élet nem áll meg, lehet, szabad boldognak lenni, játszani, nevetni bűntudat nélkül is, úgy, hogy az elvesztett gyermekkel való kapcsolat, a hozzá való kötődés megmarad. A közösséghez tartozás élménye csökkenti magányukat. Megerősödik önmagukba és családjukba vetett bizalmuk, új kapcsolatokat alakítanak ki, összességében megerősödve térnek vissza a hétköznapokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.