Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 10. 05:42, szombat | Belföld
Forrás: mti

Előzd meg a jövőd! szlogennel körbefutják az országot

Előzd meg a jövőd! szlogennel körbefutják az országot

Egy hét múlva rajtol \"Előzd meg a jövőd!\" szlogennel az a futás, amelynek keretében egészségért dolgozók körbefutják Magyarországot.

A 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért - tájékoztatta a szervező Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet pénteken az MTI-t.

A rajt szeptember 17-én lesz, akkor teszik közzé az "Előzd meg a jövőd!" kihívást - írták, hozzátéve: ennek szövege azokat az egyszerűen megvalósítható teendőket fogja tartalmazni, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor tovább élhetünk egészségesen. Ez lesz a staféta is, amelyet a futás során érintett nagyobb települések vezetőinek adnak át.

A 16 napos futást egészségnapok, sportrendezvények, iskolai felvilágosító órák kísérik - közölték.

A távot egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják teljesíteni váltóban, tematikus napok mentén. Például a mozgás, véradás, táplálkozás, drog, alkohol, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, lelki egészség témák jegyében futnak egy-egy napot.

Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a futásba bekapcsolódik több államtitkár is, így a rajt pillanatában is ott lesz és fut Novák Katalin család - és ifjúságügyi államtitkár, míg Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Berettyóújfaluban, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig a győri állomáson csatlakozik. A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita pedig vért ad majd Miskolcon, a véradás fontosságáról szóló napon.

Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Felmérések szerint Európában a magyarok a legkövérebbek, a világon a legboldogtalanabbak, dobogós helyen állunk az alkoholfogyasztásban is. A tízmilliós Magyarország így évente 1,7 millió egészséges életévet veszít el. Ez azt jelenti, hogy olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk - áll a közleményben.

A futáshoz az utolsó napon, október 2-án csatlakozhat bárki, aki szeretne futni magáért egy kört.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.