Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 24. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: sopron.hu

Eltáncolják Álmos legendáját - Ősbemutató az őstörténetről

Eltáncolják Álmos legendáját - Ősbemutató az őstörténetről

Országos szinten is egyedülálló, nagyszabású ősbemutató próbáit kezdte a Sopron Balett. Szarka Gyulának, a Ghymes együttes alapítójának zenéjére, Demcsák Ottó rendezésében, koreográfiájával színpadra állítják -

az Álmos legendáját.
A táncmű premierje április 16-án lesz a leghűségesebb város teátrumában, a Petőfi Színházban.

- A magyar őstörténetről még nem született táncmű, és ez a különleges ősbemutató is jól illeszkedik abba az alkotói ívbe, amely az elmúlt három évben jellemezte együttesünket - mondta Demcsák Ottó a Sopron Balett vezetője, aki hozzáfűzte: olyan táncjátékot szeretnének színpadra vinni, amely bemutatja a magyar nép lelkét, érzésvilágát, szakrális hátterét, birtokolt energiáit egy hős sorsán keresztül, aki segíthet a közösséghez tartozást átélni, megélni. Ahogy megfogalmazta: kerülni akarja a pántlikázott magyarkodást, a politizálást, egy látványos, értékes, a Sopron Balett eddigi szakmai munkájához méltó előadást akarnak a nézőknek adni.

A Harangozó-díjas koreográfus célja az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar őstörténetre, amelynek számos ága, fejezete nem tisztázott, s a mai napig vitatott, ahogy a múltunk, történelmünk, származásunk is. Ő nem szeretne állást foglalni ebben, inkább a fennmaradt kevés írásos nyom és a mítoszok, legendák szárnyán próbálja Álmos történetét bemutatni a születésétől Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe való bevonulásáig. Az általa felvázolt történethez a Kossuth-díjas Szarka Gyula 12 dalt szerzett, melyeknek szövegét Szálinger Balázs költő írta. A műből lemez is készült.

- Hiszek abban, hogy minden népnek küldetése van, és egyik nemzet sem jobb vagy nagyobb a másiknál. Álmost én a mi Mózesünknek tartom, aki visszavezetett bennünket a Turul nemzetség őshazájába, hogy legyen szeretetünk, fényünk, kultúránk, tudásunk. Őstörténetünk egybeolvad ősvallásunkkal, a szellemi áramlatok beépültek a hitvilágunkba. Nem színpadi tablóként, hanem Szarka Gyula nagy ívű zenéjével, a tánc ősi erejével szeretnénk mindezt megmutatni - hangsúlyozta a rendező.

Az előadásban színpadra lép a teljes Sopron Balett, kiegészülve a Sopron Táncegyüttes tagjaival. A kétszer negyven perces produkcióban Álmost Bolla Dániel, Emesét Sasvári Krisztina, Ügyeket Bolla Bence táncolja. A Füvesasszony szerepében Szalay Dóra látható, Táltosként pedig a Harangozó-díjas William Fomin lép színpadra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.