Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 29. 15:02, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elutasítás esetén a 27-ektől függne Nagy-Britannia sorsa

Elutasítás esetén a 27-ektől függne Nagy-Britannia sorsa

A brit kormány jogi főtanácsadója szerint a londoni alsóház az unióban maradó 27 ország kezébe adná az Egyesült Királyság jövőjét, ha ismét elutasítja London a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A konzervatív párti brit kormány pénteken újból a ház elé terjesztette az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított 585 oldalas Brexit-egyezményt vitára és szavazásra, leválasztva e jogilag kötelező erejű dokumentumról a 26 oldalas politikai deklarációt, amely egyelőre vázlatosan körvonalazza az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerének alapelveit.

Geoffrey Cox kormányzati jogtanácsos - aki e tisztségében a kabinet magas rangú tagja és első számú jogi tanácsadója - a pénteki vitát megnyitó felszólalásában kifejtette: e jogi manőver teljes mértékben törvényes, és teljesíti a házelnök azon korábbi előírását, hogy a Brexit-csomag ne kerüljön ismét a ház elé ugyanabban a formában, amelyben a képviselők legutóbb elutasították.

Cox szerint mindez azt a célt is szolgálja, hogy a brit kormány élhessen a múlt heti EU-csúcson biztosított jogaival, vagyis a Brexit korlátozott idejű halasztásával és utána a rendezett kilépéssel az EU-ból.

Hozzátette: a pénteki szavazás az utolsó lehetőség arra, hogy az Egyesült Királyság élhessen e jogokkal.

Theresa May brit miniszterelnök a Brexit-megállapodás kétszeri alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis brit idő szerint péntek éjjel 23 óráig, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kell hagynia a brit parlamentnek.



Elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-ig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy részt akar-e venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon. Ettől függ, hogy az EU hajlandó lenne-e megfontolni a Brexit további halasztását a megállapodás nélküli kilépés elkerülése végett.

Geoffrey Cox jogi főtanácsos pénteki parlamenti felszólalásában figyelmeztette a képviselőket arra, hogy ez utóbbi forgatókönyv esetén az Európai Unióban maradó 27 ország egyhangú jóváhagyása kellene az április 12-i kilépési határidő meghosszabbításához. Ebben az esetben az alsóház a 27-ekre ruházná át a döntést az Egyesült Királyság további sorsáról - fogalmazott a brit kormány jogtanácsosa.

A pénteki szavazás nem az egész Brexit-csomagról szóló újabb érdemi voksolás lesz, hiszen csak a két külön dokumentum egyik részéről döntenek a képviselők. Ezért a megállapodás egészét törvényre emelő parlamenti aktus, vagyis a ratifikálás előtt külön is szavazni kell majd a politikai deklarációról.

Az e formában benyújtott kormányindítványról John Bercow házelnök csütörtök esti végzésében megállapította, hogy "új, lényegesen módosult" beterjesztésről van szó, ezért nyílt lehetőség a pénteki vitára és a szavazásra.

A kormány által végrehajtott jogtechnikai manőverre nem utolsósorban éppen azért volt szükség, mert Bercow a múlt héten egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva megtiltotta a kormánynak, hogy a Brexit-megállapodás legutóbb elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

A Brexit-csomag két elemének szétválasztására a múlt heti EU-csúcson született halasztási megállapodás is módot ad. Ennek jogi szövege szerint ugyanis a kilépési megállapodást kell elfogadnia a londoni alsóháznak péntek éjjelig ahhoz, hogy az Egyesült Királyság május 22-ig halaszthassa a Brexitet, és aznap rendezett körülmények közepette léphessen ki az Európai Unióból, anélkül, hogy részt kellene vennie az európai parlamenti választásokon.

Címkék: brexit, Európai Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.