Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Október 08. 11:40, hétfő | Helyi

Emlék a soproni gyilkosság áldozatainak

Emlék a soproni gyilkosság áldozatainak

A gyilkosság áldozataira és a megbocsáthatatlan tettre immár tábla is emlékeztet: „Az emlékezés ölelő karjaiban álmodjatok békében tovább\" – olvasható felületén.

Nem felejtik a sporttársak, a barátok és legkevésbé a családok azt a tragikus áprilisi napot, amikor két életerős férfi életét oltotta ki három kamasz a soproni Anger-réti lövészklubban.

Szántó Sándor (1959–2012) és Baumgartner Ervin (1969–2012) az Anger-réti lövészklub két meghatározó tagja volt, életüket értelmetlenül és érthetetlenül áprilisban három kamasz több lövéssel oltotta ki. A családok, barátok, sporttársak hiába próbálják, nehezen dolgozzák fel a tragédiát, elfelejteni pedig végképp nem akarják. A lövészklub hófehér falán szombattól emléktáblán olvasható Szántó Sándor és Baumgartner Ervin neve, a tábla alatt pedig mindig lesz virág, koszorú.

– Ez év áprilisáig bíztam a fiatalokban, a tragédia napján azonban nemcsak két társamat vesztettem el, hanem az ifjakba vetett hitemet is – kezdett emlékező beszédébe a lövészklub új ügyvezető elnöke, Horváth László. – Aztán májusban valamit visszakaptam ebből a hitből és ezért a Líceum diákjainak mondok köszönetet. Ők saját indíttatásból gyűjtöttek a családok megsegítésére, így fejezve ki nemcsak segítő szándékukat, hanem azt is, elítélik és tiltakoznak az erőszak ellen. Van még remény, gondoltam akkor, remény arra, hogy a fiatalok többsége tiszteli az életet – mondta el Horváth László.

A mindig segítőkész, rendkívül szorgalmas és tettre kész Baumgartner Ervinre barátja, Benkő Ákos emlékezett. Felelevenítette az apa, a sporttárs, a magyar történelemért és a fegyverekért rajongó férfi alakját, aki egyszer Doberdónál járva döbbenten tapasztalta: minden nemzetnek van monumentális emlékműve a csata színterén, a magyar hősöknek viszont csak egy kisebb márványtábla jutott. Baumgartner Ervin saját kezűleg tervezett, készített emlékművet az elesett katonáknak, aminek elhelyezésének engedélyeztetése négy évébe telt. A levelet még elolvashatta, az emlékmű felállításában azonban már nem vehetett részt. Megölték. Az általa készített emlékműre így egy rá emlékező tábla is felkerült.

Az örökmozgó, könnyen barátkozó, nyitott szívű Szántó Sándor alakját polgárőr járőrtársa, Vig József Attila elevenítette fel. Nem beszélt hosszan, el-elcsukló hangja azonban mindennél hűebben hozta vissza néhány percre a lelkes, fáradhatatlan barátot az élők közé. – Mindketten példák lehetnek előttünk és az utánunk jövők előtt – zárta emlékezését, majd felkerült az első koszorú az emléktábla mellé. Horváth László ekkor jelentette be: minden esztendő évadnyitó versenyét a soproni lövészklubban ezentúl Szántó–Baumgartner-emlékversenynek nevezik majd.

-tudósított a Kisalföld.
fotó: Nagy

Címkék: megemlékezés, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.