Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Február 06. 14:13, hétfő | Helyi
Forrás: mti.hu

Erdőpusztításokat és fakárosítást okozó gombafaj után kutatnak Sopronban

Erdőpusztításokat és fakárosítást okozó gombafaj után kutatnak Sopronban

A Soproni Egyetem vezetésével induló kutatásra 676 millió forint áll rendelkezésre. A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz a projektben.

Az Armillaria fajok az erdők természetes talajlakó társalkotói, viszont egyes fajaik a legsúlyosabb erdőkárosító gombák közé tartoznak és jelentős erdőpusztulásokat okoznak. Megtámadják és elpusztítják az ellenálló képességükben gyengült fákat, majd teljesen lebontják a fa szöveteit.
A fapusztulásnak komoly gazdasági következményei vannak: a rönkalapanyag jelentős része energetikai célú faanyaggá válhat, amely gazdasági veszteséget jelent az erdőgazdaságok számára, valamint a fafeldolgozó iparban, a bútoriparban, az épületasztalos iparban a munkahelyek számát is csökkentheti.
A gombafajok Magyarországon súlyos problémákat jelentenek a gyümölcsfa- és dióültetvényeken, és a szőlőkben is.
A projektben részt vevő kutatók a fajok károkozó hatását mérik fel, genetikai sajátosságaikat vizsgálják, és egy biológiai védekezésen alapuló, hatékony erdővédelmi stratégiát dolgoznak ki, amellyel a fajok károkozását kivédhetik.
A kutatások eredményeit hazai és nemzetközi folyóiratokban is publikálják, azokat beépítik az oktatásba, de a fiatal kutatóknak is lehetőséget biztosítanak tudományos fokozatszerzésre a kutatásokba történő bekapcsolódással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.