Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 21. 11:49, péntek | Külföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - Orbán: nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi bővítésben

EU-csúcs - Orbán: nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi bővítésben

Az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések harmadik körével, az esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog - jelentette ki az MTI kérdésére pénteken, az uniós csúcs második napjára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország már a válság kitörésekor felmérte milyen következményekkel járna egy szankció vagy a kereskedelem befagyasztása a magyar ipar különböző ágazataira.
"Mi már megvizsgáltunk mindent.(...) Mi a saját számainkat ismerjük" - hangoztatta Orbán Viktor.
Az Európai Unió állam- és kormányfői a csúcstalálkozó csütörtöki napján, éjszakába nyúló megbeszéléseket követően arra jutottak, hogy 12 személlyel bővítik azt a jelenleg 21 nevet tartalmazó listát, amellyel beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el az Ukrajna területi egységét és szuverenitását veszélyeztető személyekkel szemben. Emellett lemondták a júniusra tervezett EU-orosz csúcstalálkozót, és a tagállamok kétoldalú csúcstalálkozói is elmaradnak. Egy diplomáciai forrás az MTI-nek elárulta, hogy a 12 nevet úgynevezett "silence" eljárással, a tagállamok képviselőinek hallgatólagos beleegyezésével fogadják el péntek délig, és ha senki nem emel kifogást ellenük, akkor hatályba lép, amint a bővített lista megjelenik az Európai Unió hivatalos közlönyében.
Ezenkívül a tagállamok vezetői hivatalosan megbízták az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a gazdaság mely területein, milyen széleskörű büntetőintézkedések vezethetők be Moszkvával szemben abban az esetben, ha a konfliktust nem sikerül békés eszközökkel rendezni, vagy ha Oroszország bármilyen további lépést tesz Ukrajna destabilizálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak