Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 22. 17:28, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal középdöntője szombaton és vasárnap

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal középdöntője szombaton és vasárnap

Szombaton és vasárnap a két középdöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból négy-négy előadó és szám jut a március 2-i döntőbe, ahol ki fog derülni, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi malmői nemzetközi megmérettetésen.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába került harminc dalból a három elődöntőből összesen tizennyolc jutott tovább a középdöntőkbe, közülük kilenc a zsűri, kilenc pedig a tévénézők telefonos szavazatai alapján.
A szombati első középdöntőben hallható kilenc dal a következő: Cserpes Laura előadásában az Élj pont úgy (szerzők: Kolozsvári Tamás, Krajczár Péter, Tabár István), Gyurcsík Tibortól az Örök harc (Vödrös Márton, Molnár Tamás, Horváth György, Geszti Péter), a második elődöntőt megnyerő Kállay-Saunders Andrástól a My Baby (Kállay-Saunders András, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis és Pataki Tamás), Keresztes Ildikótól a Nem akarok többé játszani (Köteles Leander, Deutsch Gábor, Tisza Gergely), Odett-től a Ne engedj el (Kovács Geri, Takács Zoltán, Fátyol Kamilla, Polgár Odett), Gáspár Lacitól és a Plastikheadtől A szeretet él (Gáspár László, Tóth Zoltán, Orbán Tamás), Polyák Lillától a Valami más (Bella Máté, Szente Vajk, Galambos Attila), Puskás Petitől az Amíg a tűz ég (Csöndör László Diaz, Düki, Puskás Péter) és Rácz Gergőtől a Csak állj mellém (Rácz Gergő és Geszti Péter).
A vasárnap esti középdöntőben újabb kilenc dal verseng: az első elődöntőt megnyerő Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, a Szíveddel láss (szerzők: Szabó Zé és Molnár Tamás), Baricz Gergőtől saját szerzeménye, a Húz, ByeAlextől a Kedvesem (Márta Alex, Palásti Kovács Zoltán Zoohacker), Janicsák Vecától az általa írt Új generáció, Mohamed Fatimától a Nem baj (Fehér Tibor, Nagy László, Mohamed Fatima), Palcsó Tamástól az Ezt látnod kell (Palcsó Tamás, Tabár István), a harmadik elődöntőt az első helyen zárt Radics Gigitől az Úgy fáj (Kelemen Huba, Jack D. Elliot, Jánosi), a Unitedtól a Tegnap még más voltál (Romhányi Áron, Pély Barna, Mits Gergő), valamint Vastag Tamástól a Holnaptól (Szabó Zé, Szente Vajk).
A két középdöntőből a fináléba kerülő nyolc produkcióból négyet (adásonként kettőt-kettőt) a szakmai zsűri választja ki, szintén négy döntőst (kettőt-kettőt) a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.
Az öttagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. A Dal három műsorvezető, Gundel Takács Gábor, Novodomszky Éva és Buda Márton közreműködésével zajlik.
A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár második éve. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 244 dalt neveztek, közülük először 75-öt választottak ki az előválogatás során, majd 30-asra szűkítették a mezőnyt.
Az idei, sorrendben 58. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.