Városlista
2021. március 4, csütörtök - Kázmér

Hírek

2021. Január 07. 13:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ezer felett a halálozások napi száma Nagy-Britanniában

Ezer felett a halálozások napi száma Nagy-Britanniában

Tavaly április óta először több mint ezer halálos áldozata volt egy nap alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A brit egészségügyi minisztérium szerdán ismertetett adataiból kitűnik az is, hogy a tömeges szűrések kezdete óta nem volt olyan magas az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek napi száma, mint most.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - szerdán 1041 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Ez 2020. április 21. óta a legmagasabb napi halálozási adat.

A tárca szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 62 322 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzési szám a nagy-britanniai koronavírus-szűrések tömegessé válása óta.

A brit koronavírus-járvány első hullámának tavaly tavaszi tetőzése idején még rendkívül szűkös volt a tesztelési és adatösszesítési kapacitás, de a visszamenőleges számítások szerint akkoriban voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi százezret az új fertőzések száma, és tavaly áprilisban előfordult, hogy egy nap alatt 1200-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti beszámolója szerint előző nap csaknem félmillió, az elmúlt egy hétben 3,1 millió, tavaly április óta 54,8 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

A koronavírustesztek heti száma 493 ezerrel, 18,7 százalékkal volt magasabb, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.Az új adatsor szerint a szerdán zárult egy hétben 403 914 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 120 577-tel, 42,6 százalékkal több az egy héttel korábban kimutatott új fertőzések számánál.

Tavaly január óta 2,84 millió koronavírusteszt eredménye bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyságban.

A szerda este véget ért hétnapos időszakban 4798 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1301-gyel, 37,2 százalékkal több, mint a múlt szerdán zárult egy hétben.

Szerda este a londoni alsóház nagy többséggel jóváhagyta a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt angliai korlátozó intézkedéseket.

A képviselők 524-16 arányban szavazták meg a kormány által bevezetett, hivatalosan már életbe léptetett szigorításokat.

A korlátozások alapján Anglia lakossága csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából - hagyhatja el otthonát, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény vagy veszélyhelyzet elől kénytelen menekülni.

Munkába is járhatnak azok, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

A munkába utazástól eltekintve azonban az engedélyezett lakhelyelhagyások esetén is mindenkinek törekednie kell arra, hogy lakóhelye közelében maradjon, és a szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni.

Az alsóház által elfogadott intézkedés hatálya március 31-ig tart.

Boris Johnson miniszterelnök azonban az indítványt beterjesztő felszólalásában hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a kormány március végéig maradéktalanul érvényben akarná tartani a korlátozásokat, hanem azt, hogy így lesz idő az intézkedések folyamatos, ellenőrzött, a tudomány képviselőinek ajánlásaira alapozott enyhítésére.

Johnson kiemelte, hogy a korlátozásokat a kormány kéthetente felülvizsgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 03. 14:08, szerda | Külföld

Sebastian Kurz Izraellel kíván együttműködni az oltóanyaggyártás tekintetében

Sebastian Kurz osztrák kancellár irányváltást jelentett be Ausztria oltóanyaggyártási stratégiáját illetően.

2021. Március 03. 11:04, szerda | Külföld

Az EMA jövő héten hoz döntést a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását

2021. Március 03. 08:54, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világon 114,7 millió, a gyógyultaké meghaladta a 64,9 milliót

A világon 114 751 575 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 549 260, a gyógyultaké 64 903 591 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

2021. Március 03. 08:00, szerda | Külföld

A kereskedők, a vendéglátósok és a szexiparban dolgozók tüntetnek Hollandiában

Hollandiában kedden a kereskedők, a vendéglátóiparban dolgozók és a szexmunkások is tüntettek a koronavírus-járványt lassítani hivatott szigorú lezárások ellen - adta hírül a helyi sajtó.