Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 28. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: index, kisalföld, kronen Zeitung

UPDATE : 71 halott a teherautóban. Cikkünk folyamatosan frissül!

UPDATE :  71 halott a teherautóban. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az eddigi 50 helyett lapértesülék szerint akár több mint 70 elhunyt is lehet. Lázár János szerint a magyar rendszámot egy román állampolgár válthatta ki.

UPDATE:

Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó. A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban. Közölte: három gyanúsítottat elfogtak.

Három embert vettek őrizetbe Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek csomagterében 71 halott bevándorlóra bukkantak, egyikük magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban.

Közölte: a járművet valószínűleg egy libanoni eredetű bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik.



forrás: www.kisalfold.hu



Korábban:

Rengeteg fejlemény látott napvilágot tegnap óta a Sopron közelében történt tragédiáról. A halottak száma növekedhetett, a teherautó körül sok a kérdés.

Főbb részletek:

  • A hivatalos jelentés szerint 20-50 menekült holttestét találták meg egy magyar rendszámú teherautóban Ausztriában. Lapértesülések szerint viszont 71 holttest volt a hűtőkocsiban.
  • A raktérben lévő menekültek egy-másfél nappal ezelőtt fulladhattak meg, még Magyarországon.
  • A teherautó szerda óta állhatott egy leállósávban az autópályán, 30 kilométerre a magyar határtól.
  • Az ideiglenes magyar rendszámot Lázár János szerint egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten.
  • A bukaresti külügyminisztérium szerint román állampolgár nem érintett az ügyben.
  • Az osztrák belügyminiszter harcot hirdetett az embercsempészek ellen.
  • A magyar rendőrségtől a Nemzeti Nyomozó Iroda segíti az osztrák nyomozást.
  • Egy osztrák lap úgy tudja, hogy három embert már elfogtak az üggyel kapcsolatban Magyarországon.

Ausztriában válságstáb alakult, akik már felvették a magyarországi hatóságokkal a kapcsolatot. Az elhunytak között nincs gyermek. A Kronen Zeitung péntek délelőtti híre szerint három embert elfogtak az ügyben, mindhármat Magyarországon.

Amikor a rendőrök odaértek, a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. Túlélőt nem találtak.
Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtökön azt mondta: a holttestek állapotából arra lehet következtetni, hogy egy-másfél nappal ezelőtt halhattak meg még valószínűleg Magyarországon.

A hússzállító teherautón szlovák nyelvű reklámfeliratok láthatók, de magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ezt egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.



Ezt az állítást cáfolta a bukaresti külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint "az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást". Az MTI által idézett dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

A teherautón szereplő felirat a szlovák Hyza nevű cégé: ők sajtóközleményt adtak ki arról, hogy 2014-ben 13 teherautójukat eladták, amelyek közül egy Magyarországra került. Sajnos nem figyeltek arra, hogy az új tulajdonos lecserélje a matricázást.

A délután folyamán újabb informácíók várhatóak.



(forrás: www.index.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.