Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Április 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketén kötvényezett az XGA - 70 millióra bírságolták

Feketén kötvényezett az XGA - 70 millióra bírságolták

Hetvenmillió forint bírsággal sújtotta az XGA Vagyonkezelő Zrt.-t a PSZÁF és megtiltotta az általa végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását. A társaság „kötvények” kibocsátása ürügyén valójában több száz személytől gyűjtött engedély nélkül visszafizetendő pénzeszközöket.

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, pénzügyi szolgáltatói, értékpapír-nyomdai és elszámolóházi adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró, ma közzétett határozatában megállapította: az XGA Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt időszakban több mint 300 személynek, több „kibocsátással”, bizonyíthatóan összesen közel 500 millió forint értékben értékesített – a társaság saját megnevezése szerint – „kötvényeket”.

A PSZÁF által a piacfelügyeleti eljárásban beszerzett bizonyítékok tanúsága szerint ugyanakkor a társaság a kötvények kibocsátására vonatkozó szigorú jogszabályi előírások jelentős részét megszegte, így– többek között – az e tevékenység végzésére jogosult befektetési vállalkozást vagy hitelintézetet sem vett igénybe. A társaság által kibocsátott iratok tartalmilag és formailag sem felelnek meg a kötvényekre vonatkozó előírásoknak, illetve a zártkörű vagy nyilvános forgalomba hozatali követelményeknek. Az XGA Vagyonkezelő Zrt. tehát a valóságban – a kötvénykibocsátás látszatát keltve – a hitelintézeti törvényt megsértve engedély nélkül, üzletszerűen gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől.

Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és azonnali hatállyal megtiltotta engedély nélküli tevékenységének folytatását. A PSZÁF intézkedése során súlyosbító tényezőként értékelte a feltárt esetek nagy számát, és azt, hogy a társaság kimagasló összegű pénzeszközt gyűjtött jogszabálysértő tevékenysége során. A jelentős összegű piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságot – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplőjét – visszatartsa a jövőben hasonló jogsértés elkövetésétől.

A PSZÁF hivatalos tudomása szerint az XGA Vagyonkezelő Zrt. – a felügyeleti vizsgálat nyomán is szankcionált – tevékenységét a nyomozó hatóság is vizsgálja. A büntetőeljárás előmozdítása érdekében így a PSZÁF − a társaság által engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó megállapításait tartalmazó − határozatát a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátotta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el