Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2011. November 26. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fél százalékra csökkentette a magyar kormány a jövő évi GDP előrejelzést

Fél százalékra csökkentette a magyar kormány a jövő évi GDP előrejelzést

A csökkenő államadósság, mérséklődő deficit, a pozitív folyó fizetési mérleg, a növekedő foglalkoztatottsági szint, valamint a hajszállal bővülő fogyasztás..

mind arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság alapjai szilárdak. Ebben egyetértettek a gazdasági szakértők és a kormány is a tegnapi egyeztetésen.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkárral egyeztetett. Az ülés után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, „a 2012-es európai uniós várakozások szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából a legjobb hét tagállam közé tartozunk”. Komoly aggodalomra ad okot azonban az eurózóna mélyülő válsága. A közgazdászok úgy vélekedtek, a csökkenő német gazdasági növekedés mellett nem reális a másfél százalékos hazai GDP-bővülés, ezért a jövő évre fél százalékra mérsékelték előrejelzésüket. „A szakértők azt javasolták a kormánynak, kössön megállapodást az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal és a bankszövetséggel is”. Ez esetben egyezségre kell jutni a devizahiteleseket érintő kérdésekben, az otthonteremtés és az állampapír-finanszírozás, valamint a banki pénzügyi források bővítését illetően. A leminősítéssel kapcsolatban megjegyezte: a kormány és a közgazdászok egyetértenek abban is, hogy a stabil gazdasági fundamentumok nem indokolják a hitelminősítő lépését, egyesek szerint spekulációs támadásról van szó – minderről a Magyar Hírlap számolt be. Egy új növekedési terv keretében megvizsgálják, milyen pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba. A miniszter hangsúlyozta: a kormány nem kíván visszatérni a Nemzetközi Valutaalap finanszírozási keretéhez, hanem egy pénzügyi védőhálóról, a legrugalmasabb hitelkeretről szeretne tárgyalni. Előzőleg a Moody's hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást Magyarországtól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: államadósság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 18:08, kedd | Belföld

Szalmonella miatt visszahívtak egy terméket

Szalmonella szennyezettség miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívja és a forgalomból is kivonja 95 grammos kiszerelésű BBQ borsdaráló steakbors elnevezésű termékét

2021. Szeptember 28. 17:10, kedd | Belföld

Folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Lassú ütemben, de folyamatosan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

2021. Szeptember 28. 15:00, kedd | Belföld

Hatvan település részvételével rendezik a Nemzeti Vágtát

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén

2021. Szeptember 28. 08:50, kedd | Belföld

Közjogi tárgyú törvénymódosításokról tárgyalnak a képviselők a parlamentben

Az Országgyűlés kedden öt előterjesztés általános vitáját bonyolítja le.