Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 20. 13:40, kedd | Belföld
Forrás: mti

Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén

Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén

Felavatták kedden a VADEX Mezőföldi Zrt. által építtetett Bence-hegyi kilátót a Fejér megyei Velencén.

Avatóbeszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy 2010 óta a velencei a harminckilencedik újonnan épült kilátó, további harmincat pedig felújítottak.

Mint mondta, a kormányzat tudatosan próbálja a városban élőket közelebb vinni a természethez. Ebben óriási segítséget nyújtanak az erdőgazdaságok, amelyek turistaházakat, erdei létesítményeket hoznak létre és üzemeltetnek - tette hozzá.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy "a patriotizmus, a lokálpatriotizmusok összessége". Úgy vélte, "akkor lehet valaki igazán patrióta, ha előbb lokálpatrióta, vagyis akkor tudja szeretni a hazát, ha szereti a lakóhelyét és akkor tudja szeretni szűkebb pátriáját, ha ismeri annak kultúráját, természeti adottságait" - jelentette ki, hozzátéve: minderre nagyszerű lehetőséget kínál az új velencei kilátó, amely tehát a lokálpatriotizmust erősíti.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években megépült kilátók, csillagvizsgálók, kisvasutak, turistaházak több mint 15 milliárd forinttal gyarapították a nemzeti vagyont.

Közölte, hogy a velencei kilátó több mint 140 millió forintos beruházásból valósult meg, amelyet a kormány 80 millió forinttal támogatott.

Bitay Márton Örs emlékeztetett arra, hogy az állami erdőgazdaságok sok jóléti beruházást hajtanak végre: 2010 óta több mint 160 létesítményt adtak át. Úgy vélekedett, hogy helyes az út, hiszen a belföldi turizmus jelentősen nőtt a fejlesztések miatt is, miközben a hazánkba érkezők száma is rekordokat dönt.

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője a kilátó jelentőségét abban látja, hogy lehetőséget ad más szemszögből látni a világot. "Rádöbbenti az embert arra, hogy mennyi érték veszi körül a magyarságot" - mondta.



L. Simon László országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az egykori Vörösmarty-kilátó helyére három évtized után került új kilátó, pedig a velencei önkormányzat számos tervpályázatot hirdetett, de egyik sem vezetett eredményre. A legutóbbi azonban sikeres volt, s így egy kortárs művészeti alkotás születhetett, ami több mint egy egyszerű kilátó, ez a tó új szimbóluma - fűzte hozzá.

A rendezvényen megjelent néhány, jegesmedve maszkot viselő ember, transzparenseiken többek között "A hatalom emberei helyett az emberek hatalmát!", "Ne ölj!" feliratok voltak láthatók. Őket a rendőrök igazoltatták.

A transzparensekre reagálva Semjén Zsolt kijelentette: "teljesen rendben van a performanszuk". Egy táblát nem tartott helyesnek, a Ne ölj! feliratút, mert szerinte az a tízparancsolat félreértelmezéseként született: a parancs az emberre vonatkozik és nem egy csirke levágására vagy egy vaddisznó elejtésére.

A kiosztott sajtóanyag szerint a korábbi acélkilátó - egy leselejtezett olajfúró torony - 1965 novemberében került a 210 méter magas Bence-hegy tetejére. A kilátót 1988-ban életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt pénz, felrobbantották.

A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki egy új toronyra. Százötvenhat pályamunka érkezett be, a rangsoroló zsűri 2015 áprilisában választott ki három alkotást, melyek közül a velencei lakosok szavazása alapján a kőből, illetve színezett betonból készült, 1848 centiméter magas kilátószinttel rendelkező torony épült meg. A Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezte építményre 118 lépcsőfok vezet fel.

A torony építése 2016 júliusában indult el, de a 2017 januárjára tervezett átadás a fővállalkozó cég problémái miatt csúszott, így az építtető VADEX új közbeszerzést írt ki. Az új kivitelező év elejére végzett a munkákkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.